Dopravu v Praze od rána lidem komplikuje uzavírka metra

03.06.2013 9:17

Dopravu v Praze od rána kvůli záplavám komplikuje částečná uzavírka metra. S potížemi se potýkají cestující v náhradní autobusové lince XC, linky XA a XB jezdí bez problémů. Příměstské autobusy mají problémy na jihu Prahy, kde byla uzavřena Strakonická ulice. ČTK to sdělila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková a mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Dopravu v Praze od rána lidem komplikuje uzavírka metra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

"Linka XC je poměrně přetížená, a proto nyní hledáme další řešení. Linky XA a XB ale situaci zvládají a dodržují interval čtyři minuty," řekla ČTK Aneta Řehková.

Posíleny jsou spoje příměstské železniční dopravy

Metro na trase A do odvolání nepojede v úsecích Dejvická - Muzeum, na trase B mezi stanicemi Českomoravská - Smíchovské nádraží a na trase C v úseku Kobylisy - Muzeum. Omezen bude i provoz tramvajových linek. Za linky A a B byly v uzavřených úsecích zavedeny náhradní tramvajové linky XA a XB, namísto linky C náhradní autobusová linka XC.

Mimo provoz budou do odvolání tramvajové linky 4, 5, 6, 8, 14, 17, 24. Naopak posílen bude provoz linky číslo 3, která spojuje Modřany s centrem města. Zavedena je zvláštní tramvajová linka 34 z Ortenova náměstí přes Palmovku do Hloubětína.

Posíleny jsou také spoje příměstské železniční dopravy. Výjimkou je zrušená železniční linka S8 z Prahy do Čerčan přes Vrané nad Vltavou.

Metro začalo s omezením jezdit v 05:00

"V příměstské dopravě okolo Prahy je situace nejsložitější jižně od Prahy, kde je neprůjezdná Strakonická a silnice 102 podél Vltavy," uvedl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která organizuje pražskou integrovanou dopravu.

Z oblasti Mníšku pod Brdy jezdí autobusy odklonem na vlaky S7 do Dobřichovic, z oblasti Štěchovicka je v provozu pouze linka 338 z Pikovic přes Jílové na Budějovickou. Linka 361 od Nového Knína a Slap je odkloněna také do Dobřichovic na vlak S7. "V ostatních oblastech je provoz autobusů v rámci možností zachován," uvedl Drápal.

Na železnici je provoz v rámci možností zachován, menší potíže přetrvávají na lince S4 mezi Libčicemi a Kralupy a není v provozu linka S8 mezi Vraným a Jílovým. Vlaky v Praze jezdí. Během dopoledne bude jejich kapacita dále posílena. Jízdenky pražské integrované dopravy platí i ve všech rychlících na území Prahy.

Metro začalo s omezením jezdit v 05:00. V tu dobu byl provoz v centru klidný. Pouze například na přestupní stanici Muzeum především cizinci obtížně hledali náhradní spoje, zjistila ČTK na místě.

Kolem 8:00 byly některé spoje přetížené, například na Masarykově nádraží se v dešti na zastávce hromadili lidé, nemohli se vejít do tramvají. Někteří se kvůli tomu dokonce pohádali. Naopak z Lazarské ulice směrem na Karlovo náměstí tramvajové koleje chvílemi připomínaly spíše parkoviště, vlakových souprav stálo v řadě přes deset, některé téměř bez cestujících.

Autobusy linky XC měly na pražské magistrále vyhrazen svůj jízdní pruh, vždy jelo několik souprav za sebou. Cestující spolu řešili aktuální situaci v dopravě, jiní žádali o radu, jak se dostat do práce. "Včera jsem pro jistotu raději pilně studoval trasu," podotkl čtyřicetiletý muž. Naopak třicetiletá Jana se vydala z pražských Vinohrad na Muzeum raději pěšky.

Informace o náhradních spojích cestujícím poskytují pracovníci dopravního podniku, kteří v reflexních vestách stojí před vstupy do uzavřených stanic metra.

Přehled změn v dopravě lze najít na stránkách Dopravního podniku hl. města Prahy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …