Hasičský záchranný sbor: Posíláme pomoc do Francie kvůli povodním

03.01.2024 16:08 | Tisková zpráva

Hasičský záchranný sbor ČR dnes na základě dohody mezi Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zahraničních věcí vysílá pomoc do Francie v souvislosti s povodněmi.

Hasičský záchranný sbor: Posíláme pomoc do Francie kvůli povodním
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Součástí modulu je 18 příslušníků HZS ČR, kteří povezou 15 kusů hasičské techniky, půjde o dvě mobilní čerpadla, jeden obojživelný vůz ARGO a jeden záchranný člun. Část této techniky patří Správě státních hmotných rezerv.

Francie požádala včera v rámci Mechanismu civilní ochrany EU o pomoc v souvislosti s povodněmi na severu země. Česká republika nabídla jako první země pomoc, konkrétně dvě velkokapacitní čerpadla. Kolona vozidel vyrazila z Hlučína do Francouzského města Saint-Omer dnes v poledne. Trasa odřadu povede přes Polsko, Německo, Nizozemsko a Belgii. Do Francie dorazí ve čtvrtek. Předpokládaná doba nasazení modulu je dva týdny.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Tým je vybaven zmíněnými dvěma velkokapacitními čerpadly, jedno s kapacitou 1500 litrů/sec., druhé čerpadlo s kapacitou 400 litrů/sec. Čerpadla jsou schopna přečerpat 5 400 000 l/hod + 1 440 000 l/hodinu, celkem celý modul 6 840 000 l/hod (6 840 m3/hod).

I s ohledem na aktuálně zvyšující se hladiny řek v České republice nemáme obavy, že by čerpadla v naší zemi chyběla. HZS ČR disponuje těmito velkokapacitními mobilními čerpadly:
- 3x MČS s kapacitou 1500 l/s (2 zůstávají v ČR)
- 5x MČS s kapacitou 600 l/s (5 zůstává v ČR)
- 6x MČS s kapacitou 400 l/s (5 zůstává v ČR)
- 12x MČS s kapacitou 150 l/s (12 zůstává v ČR)

Česká republika disponuje jednou z nejvyšších kapacit těchto mobilních čerpadel. Jedná se o čerpadla Sigma české výroby.

Naposledy Česká republika mobilní čerpací stanice vyslala na pomoc do zahraničí před 10 lety. Jednalo se o pomoc v souvislosti s rozsáhlými povodněmi v červnu roku 2014 v Srbsku a Bosně a Hercegovině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…