Dostal od něj miliony, pak ho nechal oddělat? Sarkozy vyšetřován za sponzoring od Kaddáfího

20.03.2018 10:34

Francouzská policie zadržela bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Důvodem je vyšetřování nezákonného financování volební kampaně. Sarkozy podle serveru Novinky.cz měl brát peníze od Muammara Kaddáfího.

Dostal od něj miliony, pak ho nechal oddělat? Sarkozy vyšetřován za sponzoring od Kaddáfího
Foto: archív Vaše věc
Popisek: N. Sarkozy a libyjský vůdce M. Kaddáfí, který údajně spolufinancoval poslední prezidentskou kampaň Sarkozyho.

Sarkozy byl francouzskou policií zadržen dnes ráno. Důvodem je vyšetřování údajně nezákonného financování jeho předvolební kampaně v roce 2007, kdy měl dostávat finanční dary ze zahraničí. A to dokonce i od libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. 

Podle agentury Reuters a serveru deníku Le Monde exprezidenta nyní vyslýchá policie na pařížském předměstí Nanterre. Sarkozy přitom čelí obvinění, že měl spolupracovat na předvolební kampani s Kaddáfím několik let. 

Původní text ZDE.

Francouzská justice se od roku 2016 opírá o poznámky bývalého libyjského premiéra Ghanema, kde byly uvedeny tři finanční převody ve výši 6,5 milionu korun pro Sarkozyho kampaň. Ghanem však v roce   2012 umřel.

V roce 2011 měl financování Sarkozyho kampaně potvrdit i sám Kaddáfí, když pro deník Le Figaro řekl, že Sarkozymu dal peníze, které mu umožnily vyhrát. Část rozhovoru nebyla nikdy zveřejněna. 

Sarkozy měl přátelské vztahy s Kaddáfím první rok úřadu prezidenta. Následně však spolu s britským premiérem Davidem Cameronem organizoval a vedl mezinárodní podporu libyjské opozici. To nakonec vedlo k pádu Kaddáfího a jeho smrti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …