Dostala „přes ústa“ dortem za odpor k uprchlíkům. Teď rudá politička znovu ukázala, že Německo se mění

01.08.2016 8:23

Kanadský zpravodajský server GlobalNews.ca se ještě jednou vrátil k sobotním demonstracím v Berlíně. Na jedné z nich se asi 10 tisíc lidí spojilo pod heslem „vlaku lásky“ a vyzývalo své německé spoluobčany k toleranci a snášenlivosti. Současně s nimi však do ulic vyšli lidé, kteří volali po pádu Angely Merkelové a konci politiky vítání uprchlíků. Podle kanadského serveru demonstrace ukázaly, jak moc je rozdělená německá společnost.

Dostala „přes ústa“ dortem za odpor k uprchlíkům. Teď rudá politička znovu ukázala, že Německo se mění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Německo je země, která čelí možná dosud největší migrační vlně ve své historii. Tato vlna vyvolává velké pnutí ve společnosti. Část Němců toho má podle všeho plné zuby a přeje si, aby kancléřka Angela Merkelová skončila v nejmocnější politické funkci v zemi. Pochodovali Berlínem pod heslem „Merkelová musí pryč“.

„Někteří demonstranti nesli transparenty s hákovým křížem, jiní se spokojili s transparenty s protiuprchlickými texty. Demonstrantům bylo umožněno poklidně projít ulicemi Berlína, dokonce i kolem německého kancléřství. Za dohledu policejních těžkooděnců,“ píše kanadský zpravodajský server.

Ulicemi města pochodovali však také demonstranti, kteří nahlas podporovali politiku otevřených dveří. „Řekněme nahlas, že jsou zde uprchlíci vítáni,“ volali pochodující Němci z druhé skupiny. Nesli také transparenty s nápisem „Berlín bez nácků“ nebo „Vítejte, uprchlíci“.

Celý text v angličtině naleznete zde

Odpůrce i příznivce politiky otevřených dveří od sebe oddělili již zmínění policejní těžkooděnci.

Uprchlická krize štěpí i politickou scénu. Kanadský zpravodajský server prohlašuje, že strana Die Linke se původně stavěla k uprchlíkům vstřícně, ale její předsedkyně Sahra Wagenknechtová vyzvala po pokusu o teroristický útok v Ansbachu k přehodnocení politiky otevřených dveří. Ukazuje se totiž, že s sebou masivní příliv uprchlíků nese tak velké problémy, že k jejich vyřešení nestačí dnes již dobře známé heslo Merkelové „zvládneme to“. Spolustraníci za to Wagenknechtovou vyzvali k rezignaci. Není bez zajímavosti, že se Wagenknechtové dostalo podpory z nečekaného zdroje. Podpořila ji Alternativa pro Německo (AFD).

V prohlášení zveřejněném 25. července na serveru The Local Wagenknechtová uvedla: „Přestože si na konkrétní vysvětlení toho, co se vlastně v Ansbachu přesně odehrálo, musíme ještě počkat, můžeme již konstatovat následující: události posledních dnů dokazují, že je integrace velkého množství uprchlíků spojena s velmi závažnými problémy, s problémy svým rozsahem daleko závažnějšími, než jak nám kancléřka loni na podzim tvrdila.“

Tento komentář se u politiků Die Linke nesetkal s vlídným přijetím. Za Wagenknechtovou se ovšem postavili politici ze strany Alternativa pro Německo (AfD). Jeden ze členů této pravicové strany André Poggenburg skrze svůj twitterový účet Wagenknechtovou přímo vyzval ke změně její politické platformy.

Wagenknechtová si za svou pozici vůči imigrantům, kterou mnozí Němci vnímají jako fašistickou, již vysloužila i velkou pozornost skupiny „Protifašistická iniciativa“, která se na německou političku zaměřila po zveřejnění jejích protiimigračních výroků.

Již na konci května došlo na sjezdu levicové strany Die Linke v německém Magdenburgu k incidentu, kdy se jakýsi aktivista dokázal prodrat až ke stolu, kde seděla Wagenknechtová, a mrštil jí dort do tváře. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…