Dotace pro Agrofert stát od EU raději proplatit nechce. Teď se bude řešit, zda je vymáhat po firmě

26.12.2020 20:45

Evropská komise přikázala českým úřadům prověřit další dotace pro firmy z holdingu Agrofert. Prověřuje je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Kromě toho je kontrolováno i dvanáct projektů za téměř 58 milionů korun, které resort financí Bruselu preventivně nepředložil k proplacení. Píše o tom server iROZHLAS.cz.

Dotace pro Agrofert stát od EU raději proplatit nechce. Teď se bude řešit, zda je vymáhat po firmě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sídlo Evropské komise

Podle informací serveru iROZHLAS.cz tvoří v současné době účet za Unií nekryté dotace zhruba 163 milionů korun. Žádanky o proplacení zadržuje Ministerstvo financí. Začalo to v roce 2018, když se v Bruselu chystala auditní mise prověřující možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a dotace pro firmy z Agrofertu. Ministerstvo financí tehdy preventivně přestalo žádat Evropskou komisi o jejich proplacení.

A v některých případech je už ani neproplatí – například v případě dotace na toustový chléb Penam. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní navíc zahájilo novou prověrku, kterou potvrdilo i Ministerstvo financí. Důvodem je velký počet chyb v daném operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. 

V plošné prověrce je nyní celkem dvanáct projektů, na seznamu dotací, které Ministerstvo financí nepředložilo Evropské komisi k proplacení, jich figuruje patnáct. 

„Na projekty (…) se nevztahuje nález na střet zájmů, ale jelikož se jedná o projekty podpořené z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, vztahuje se na ně požadavek Evropské komise na opětovné ověření výdajů ze strany řídicího orgánu,“ poznamenal mluvčí Ministerstva financí Zdeněk Vojtěch s tím, že jestli nakonec Česko peníze z Unie získá, bude jasné až po úplném ukončení auditu ke střetu zájmů.

V současné době pak holding Agrofert peníze z Ministerstva průmyslu a obchodu nezískává. „Projekty jsou posuzovány s ohledem na poslední vyjádření v rámci auditu,“ uvedl mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu David Hluštík.

Co se týče Agrofertu, ten společně s premiérem Andrejem Babišem pochybení odmítá. „Trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona, příslušných pravidel a uzavřených smluv,“ poznamenal mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…