Drábek obhajoval reformy: Buď neumíte počítat, nebo lžete

28.02.2012 20:08

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek obhajoval důchodovou reformu před opozicí, která přinesla k projednání petici za odchod současné vlády. Podle něj opoziční poslanci neumí počítat, a nebo nemluví pravdu.

Drábek obhajoval reformy: Buď neumíte počítat, nebo lžete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek

"Kroky schválené v roce 2011 mají jednoznačně za cíl dlouhodobě stabilizovat systém. Pokud někdo tvrdí, že lze dosáhnout stejných výsledků, jakých chce dosáhnout vláda jen pomocí úpravy současného systému, tak buď neumí počítat, nebo neříká pravdu," prohlásil v rámci veřejného slyšení petičního výboru sněmovny Jaromír Drábek.

Hájil tak svoji důchodovou reformu, neboť se ve výboru projednávala Petice proti nespravedlivé důchodové reformě a za odchod vlády Petra Nečase. Petice má už přes 90 tisíc podpisů.

"My jsme v posledních dnech a hodinách zaznamenali vyjádření ministra financí a premiéra o tom, že se budou dělat další škrty. Vláda při schvalování reforem slibovala, že poskytne kompenzace těm nejvíce ohroženým a postiženým kategoriím obyvatel. Přitom teď se chystá například zmrazení valorizace důchodů," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky vláda neplní své sliby. Drábek to vše ale vidí jinak. Podle jeho slov pochází u českých důchodců více než 90 procent příjmů z důchodového účtu, což je dlouhodobě neudržitelné. "Je to tak, že do provedení těch kroků, které byly schváleny v minulém roce, sliboval penzijní systém o čtvrtinu až o třetinu vyšší příjmy, než bylo reálné. A to mluvím o době za 40, 50 let," dodal Drábek.

Kromě občanů byli diskuzi přítomni i odborníci. Například ekonom Vladimír Pikora kritizoval celou situaci tak, že na důchodové reformě by se měly dohodnout strany z pravice i levice. Jinak je velice pravděpodobné, že s nástupem nové vlády se celá reforma opět zruší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…