Drábkova sKarta není zadarmo, stát zaplatí zbytečnosti, píše server

23.01.2013 10:58

Stále více se ukazuje, že sKarta sloužící k výplatě sociálních dávek nebo jako náhrada průkazu pro zdravotně postižené spoluobčany jen duplikuje služby, ke kterým se občan může dostat i jinak. Informuje o tom server Aktuálně.cz s tím, že úřady práce nemají k dispozici čtečky sKaret a tyto si budou muset koupit. Za sKarty tak vydají další peníze a pravděpodobně zbytečně.

Drábkova sKarta není zadarmo, stát zaplatí zbytečnosti, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

„Ani jedna ze zhruba 230 poboček úřadu práce totiž není vybavena potřebnou čtečkou karet. Online deníku Aktuálně.cz to potvrdil i první náměstek ministryně Jan Vitula (TOP 09), který ve funkci nahradil Vladimíra Šišku. Dodávka čteček není součástí smlouvy na bezplatné služby s Českou spořitelnou. Ministerstvo tedy bude muset za jejich nákup a zapojení do systému zaplatit," píše server. Tento poznatek vyvrací tvrzení někdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, který tvrdil, že zavádění „sockaret" proběhne zdarma.

Zpomalení práce úředníků

Server provedl výpočet, na jehož základě je možné říci, že pořízení čteček vyjde stát nejméně na půl milionu korun a to by na každém regionálním úřadu práce měli pracovníci k dispozici jen sedm nejlevnějších čteček za cenu na trhu 300 korun. Kdyby měli např. jen jednu, pak by se práce úředníků mohla významně zpomalit.

Stát si od sKaret slibuje úsporu i v oblasti komunikace s příjemci sociálních dávek. Karta totiž bude obsahovat podpisový certifikát, který bude stačit ke komunikaci s úřadem. Lidé si ale budou muset pamatovat PIN k sKartě. Omezí se také výplaty dávek v hotovosti, což opět přinese úsporu nákladů. S pomocí této funkce může již dnes držitel sKarty sledovat svou transakční historii, pokud s kartou platí v obchodech, pokud tak ale nečiní, prakticky nemá důvod se do systému přihlašovat.

Nemilý dárek

Kartou by se mohli na úřadech práce prokazovat žadatelé o dávky, ale stejně jako karta funguje i elektronický občanský průkaz, který stát postupně zavádí. „Sockarta" v sobě zahrnuje i platební funkci, ale tu zatím využívá jen asi desetina jejích držitelů. Současná šéfka MPSV Ludmila Müllerová (TOP 09) navíc chystá pro příjemce sKaret nemilé překvapení.

Je totiž možné, že občané budou mít v budoucnu povinnost sociální kartu převzít a pokud tak neučiní, výplata dávek jim bude pozastavena. Dosud podobná sankce ze zákona nehrozí, na což dlouhodobě upozorňuje např. ombudsman Pavel Varvařovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …