Drahé máslo: Děkujte Bruselu, píše ekonomka

06.09.2017 11:07

Ekonomka Hana Lipovská poděkovala ve svém dnešním komentáři v MF Dnes Bruselu za drahé máslo. „I kvůli špatné bruselské politice rostou ceny másla,“ míní Lipovská s tím, že drahá potravina signalizuje ještě jednu nepříjemnou věc – blížící se ekonomickou krizi.

Drahé máslo: Děkujte Bruselu, píše ekonomka
Foto: David Hora
Popisek: Máslo, ilustrační foto

Lipovská vzpomíná, že obdobná situace s cenami másla tu již byla v roce 2007, tehdy se však růst zastavil na 37 korunách. Letos průměrné ceny poprvé v historii překročily 50 korun za kostku. 

„Cena zboží na volném, neregulovaném trhu je určena poptávkou a nabídkou. Čím více zboží poptáváme a čím méně je ho na trhu, tím dražší bude. Základní poučka z učebnic ekonomie platí i v případě másla. Poptávka po něm v posledních letech prudce roste,“ píše Lipovská a poukazuje na pseudovědecké zprávy, jež způsobily obrat ve spotřebitelských zvyklostech Evropanů. Dnešní marketingově vědecké pamflety totiž podle ní zdůrazňují jeho blahodárný vliv. 

„Důležitější než strana poptávky je však v případě másla strana nabídky. A ta je více než 30 let omezovaná a zkreslovaná politikou EU. V orwellovském roce 1984 byly poprvé zavedeny kvóty na mléko. Jejich nastavení nebylo příliš sofistikované: každý stát směl vyrobit nejvýše o procento více mléka než v roce 1981,“ popisuje Lipovská s tím, že kvóty byly odstraněny až v roce 2015. 

„Zároveň s ukončením kvót farmáře postihla odvetná opatření Ruska. To reagovalo na unijní sankce zákazem dovozů mléčných výrobků. Ruský trh byl pro unijní producenty mléka klíčový. Uvolnění kvót v roce 2015, obdobně jako ztráta Ruska, vedly krátkodobě k mlékárenské nadprodukci a takzvané mléčné krizi v letech 2015–2016. Ceny mléka klesly téměř o čtvrtinu. Farmáři, kterým se při neregulovaných cenách nevyplatilo vyrábět, opustili trh. Opět se jedná o zcela přirozený ekonomický jev: když jsou ceny příliš nízké, zůstanou na trhu pouze hráči, kteří umějí vyrábět dostatečně levně a dovedou uspokojit celou poptávku,“ popsala Lipovská. 

Závěrem dodala, že v případě českých obchodů k vyprázdnění regálů vede také snaha o vánoční předzásobení. Ceny másla podle ní sice brzy klesnou, signalizují však blížící se ekonomickou krizi. „Levnějšímu máslu v dobách hospodářské krize budou předcházet Vánoce s cukrovím dražším než obvykle. Bez nesmyslné protizemědělské a sankční politiky Bruselu bychom tohoto zbytečného zdražení mohli být ušetřeni,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…