Draze koupíme, pojišťovna proplatí, dodavatel nám dá bonus. Tak prý jednala nemocnice pana ministra

04.02.2014 7:01

Nemocnice řadu let používaly neobyčejně výhodnou a celkem jednoduchou fintu, jak se dostat k penězům. Tajná zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu hovoří o stamilionech, které jim měly přitékat z tzv. bonusů za předražené nákupy.

Draze koupíme, pojišťovna proplatí, dodavatel nám dá bonus. Tak prý jednala nemocnice pana ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Princip byl podle NKÚ velmi jednoduchý. Nemocnice nakoupila výrazně předražený materiál, který následně vyfakturovala pojišťovnám. Dost často se ceny pohybovaly na samé hraně dohodnutých úhradových stropů.

Jenže od dodavatelské firmy si nemocnice vzápětí nechala část zaplacené částky vrátit ve formě tzv. bonusů. Ty představují formu odměny za realizovaný obchod. V normálních obchodních stycích se taková situace řeší např. množstevní slevou, zde se však vše řešilo touto následnou zpětnou platbou.

Nejednalo se přitom o žádné drobné. Tyto bonusy často činily více než polovinu ceny, kterou nemocnice oficiálně zaplatila a předložila k vyúčtování pojišťovnám. Důvodem obliby tohoto postupu je fakt, že bonusy se stávají zvláštní formou rozpočtového příjmu nemocnice. A jako takové mohou být použity na cokoliv, zatímco peníze proplacené zdravotní pojišťovnou smí nemocnice použít pouze na stanovený účel.

Nemocnice vesměs prohlašují, že příjmy z bonusů používají na opomíjenou lékařskou činnost. Například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady podle svého mluvčího z těchto příjmů dotuje jinak ztrátové chirurgické oddělení.

Nikdo však netuší, na co nemocnice získané prostředky používají ve skutečnosti. Klidně mohou být využívány na právní či poradenské služby, což jsou nejčastější způsoby vyvádění peněz do rukou spřátelených firem.

O praxi bonusů nemocnice nemluví. MF Dnes, která o nich píše, se o problému měla dozvědět z neveřejné části protokolu o kontrole NKÚ ve fakultních nemocnicích. Právě zde měla praxe fungovat nejčastěji. Již zmíněná Fakultní nemocnice Královské Vinohrady měla ročně na bonusech získat více než sto milionů.

V nezáviděníhodné pozici je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ze své pozice by měl proti tomuto zjevnému obcházení zákonů bojovat, sám však jako bývalý ředitel ostravské fakultní nemocnice musel o této praxi minimálně vědět. MF Dnes sdělil, že nejprve potřebuje získat informace a s problémem se seznámit.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …