Drobil: Pro zákon o korupci v práci ruku zvednu, ale obávám se ho

13.06.2012 8:51

Vláda má ve středu na programu jednání o těch, kteří se nezaleknou oznámit trestný čin svého zaměstnavatele. Nově by tak své pracovníky nemohli propustit, snížit jim odměny či je jinak šikanovat. Úprava zákona o whistleblowingu má mimo zabezpečení ochrany lidem v práci také změnit pohled veřejnosti.

Drobil: Pro zákon o korupci v práci ruku zvednu, ale obávám se ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Být oznamovatelem například korupce je velmi nevděčná úloha, vždy to na dotyčného vrhne špatné světlo. Jde o to, aby se firma člověka, který takovou věc udělá, nemohla zbavit, nebo ho třeba jinak trestat,“ cituje server iDnes.cz slova Karolíny Peake, která by zákon o ochraně na dnešním vládním zasedání měla předložit. V případě, že vláda návrh příjme, měl by být zákon připraven již koncem listopadu.

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a Jiřího Dientsbiera (ČSSD) by se whistleblowerům, tedy těm, kteří dají vědět, jestliže se někde něco děje, měla právní ochrana zaručit. Jen kvůli tomu není třeba nový zákon, sdělil Pospíšil v nedělních Otázkách Václava Moravce. Radši by preferoval buď úpravu antidiskriminačního zákona, nebo úpravu zákoníku práce.

Pozor na podvodníky

Na údajné manipulace s veřejnými zakázkami na Státním fondu životního prostředí „zapískal“ jeho tehdejší šéf Libor Michálek. V zakázce za 80 milionů korun měla být podle něj domluvená vítězná firma.

Tehdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) ho prý nabádal, aby záznamy tajných nahrávek zničil. Na oplátku nabídl Drobil Michálkovi místo svého náměstka. Jenže Michálek odmítl a místo toho záznamy zveřejnil v médiích. Exministr stihl Michálka ještě před svým odchodem na oplátku odvolat z funkce.

Nyní je exministr životního prostředí Pavel Drobil pro zákon o whistleblowingu připraven zvednout ruku. Obává se ale, aby tato ochrana nebyla zneužívána. „Nemělo by to sloužit k tomu, aby zaměstnanec, který třeba nezvládá svoji práci a hrozí mu propuštění, si jako obranu zvolil tento zákon a tímto způsobem řešil svůj problém se zaměstnavatelem,“ řekl Drobil pro server iDnes.cz.

A právě někdo jako Michálek je podle Drobila ukázková výstraha. „Já osobně si myslím, že on přesně je ten případ, kdy zneužil tu kauzu pro to, aby zabránil tomu, aby vyšel najevo tento pracovně právní problém,“ říká.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …