Druhý pilíř je už od začátku vadný, míní Jakl

07.06.2013 13:55

Ladislav Jakl se ve svém článku jménem Institutu Václava Klause opřel do druhého pilíře důchodové reformy a do kampaně, která ho propaguje. Do projektu se prý zapojil cirkusový slon, partička komiků, ale celkově záměr najíždí na mělčinu.

Druhý pilíř je už od začátku vadný, míní Jakl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Počet klientů všech fondů dohromady zatím dosáhl jen 50 tisíc. To je hodně hluboko pod úrovní nutnou k zajištění základní funkčnosti systému. Fondoví naháněči už mají jen měsíc, a tak zkouší přesvědčit stát, aby jim lidi posílal pomocí triku jako je automatický vstup do druhého pilíře. Lidé by se z něj museli aktivně odhlásit, jinak by v něm zůstali.

Stát vám benzín nalije do cisterny, kterou možná otevře až za několik desetiletí

Jakl upozorňuje na reklamy, které vstup do druhého pilíře přirovnávají ke kanystrům benzínu. Lidé si prý zaplatí jeden kanystr a další dva pak dostanou zdarma od státu.

„Místo aby vám férově řekli, že jeden kanystr si zaplatíte přímo a ty další dva zaplatíte přes státní pokladnu, ale fondy vám ten benzín nenalijí do nádrže právě jedoucího auta, ale do cisterny, kterou pro vás (možná) otevřou za několik desetiletí,“ připodobňuje Jakl.

Není zde dlouhodobý stabilní finanční sektor

Myšlenka druhého pilíře je ale vadná už od začátku. Je pro ni nutné mít dlouhodobě stabilní finanční sektor. Investice na dálku jedné nebo více generací potřebuje očekávatelný hospodářský vývoj a tedy i investiční důvěru z něj vycházející. Podle Jakla se ale v takovém prostředí nenacházíme.

Podoba účasti je navíc uživatelsky nezajímavá. Státní pomoc je totiž čekatelná až za jednu generaci a vstup do pilíře je nevratný. Neexistuje ani příjmově definovaná cílová skupina, pro kterou by měl produkt znamenat zřetelný profit.

Jakl také upozorňuje na třetí pilíř, jenž zaznamenal dramatický pokrok a pro individuální investory skýtá mnohem větší operativní možnosti. Navíc i zde je finanční podpora.

V budoucnu bude potřeba skutečná reforma. Druhý pilíř ji ale ztížil

Druhý pilíř je nakonec vadný i systémově. Zamlžuje hranici mezi soukromými a veřejnými prostředky. Na kontě fondu jsou nejspíš peníze individuálního investora. Proč je ale v jeho prospěch odkloněna část veřejných financí?

Dosavadní vývoj ukazuje nezájem lidí o mocně propagovaný druhý pilíř. Dalším negativním dopadem ale je, že „rozbil ještě několik vajec do jedné velké důchodové omelety, ze které by bylo třeba spíš vejce zpátky vyrobit. Bude to těžké, ale jednou se tato reforma bude muset udělat. I na úkor těch, co se nechali nalákat do druhého pilíře. Což dosud váhající asi správně tuší.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…