Drzí Ukrajinci, takový nevděk. V Polsku je zle a ještě přituhne

04.04.2024 11:12

Někdejší polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski z dnes opoziční strany Právo a spravedlnost se v rozhovoru pro soukromé polské rádio RMF FM pořádně rozzlobil. Na Ukrajince. A na Evropskou unii. Polští zemědělci budou podle něj protestovat tak dlouho, „dokud se nezmění ta pitomá politika EU“. Polsko prý zpřísní podmínky péče o ukrajinské uprchlíky.

Drzí Ukrajinci, takový nevděk. V Polsku je zle a ještě přituhne
Foto: Jan Rychetský
Popisek: U hranic s Polskem

Jan Krzysztof Ardanowski, bývalý ministr zemědělství, se postavil za polské zemědělce.

(Protesty) vydrží, dokud se nezmění ta pitomá politika EU. Dokud to nebude hotové. Zemědělci v Evropě se domnívají, že politika EU vůči evropskému zemědělství je špatná, je to politika, která ničí zemědělství ve jménu dopadu zemědělství na změnu klimatu, což se obtížně prokazuje,“ zaznělo z úst exministra.

Z jeho rozhovoru cituje i server polského deníku Rzeczpospolita.

Podle Ardanowského je celá záležitost „pravděpodobně o ovládnutí tohoto trhu velkými korporacemi“. A problém podle něj je, že stávající vláda nemá v ruce dost nástrojů, se kterými by polským zemědělcům mohla opravdu pomoct.

Nešetřil však ani Ukrajince. Ti by podle něj při posílání své zemědělské produkce do Polska měli mít na paměti, co všechno Polsko udělalo pro Ukrajinu od prvních dnů ruského vpádu od února 2022 až dodnes.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37911 lidí

„Ukrajinci těžili z polské pomoci, když jsme je zachránili. Neudělali jsme to proto, abychom očekávali vděk, ale nečekali jsme ani nevděk. Ukrajinci argumentují, že každý by měl brát ohled na své zájmy, přičemž zapomínají, že Polsko má při obraně své ekonomiky a zemědělství také své národní zájmy,“ zdůraznil.

Ukrajinci se podle jeho názoru chovají vůči jednotlivým členským státům, včetně Polska, arogantně a drze, protože prohlašují, že je pro ně partnerem k jednání Evropská komise, případně Evropský parlament, a nevidí důvod vést diskuse s jednotlivými členskými státy. Tak to vidí bývalý polský ministr zemědělství. „Ukrajina přežila první měsíce války jen díky pomoci Polska,“ zdůraznil.

Server deníku Rzeczpospolita v souvislosti s Ukrajinci také upozorňuje, že stávající vláda Donalda Tuska mění pravidla pomoci ukrajinským uprchlíkům. Nejzásadnější změny spočívají v tom, že běženci budou v úvodní fázi dostávat jen přechodný pobyt na tři roky. A vedle toho se omezují dotace pro centra, kde žije pohromadě deset a více Ukrajinců.

Na druhé straně prý platí, že ukrajinští uprchlíci přináší Polsku více výhod, než nevýhod. Vyplývá to ze studie, kterou má Rzeczpospolita k dispozici.  

„Dodatečné daňové příjmy vlády převažují nad náklady na výdaje spojené s uprchlíky. Větší fond mezd, vyšší soukromá spotřeba a příliv kapitálu ze zahraničí mají za následek vyšší daňové příjmy,“ čteme ve zprávě z letošního března. Jde o nárůst o 1,05–1,45 %, tedy 10,1–13,7 miliardy PLN v roce 2022 a 14,7–19,9 miliardy PLN v roce 2023, vypočítali autoři zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To by jeden nevěřil, argumentace stejná jako u Nemecka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeus ex machina , 04.04.2024 12:03:51
Rozdejte lidem zdarma více peněz, a uvidíte, jak se zvýší obchodní obrat. Vyšší tržby, vyšší odvody do státního rozpočtu... Jenže tihle fištróni zapomněli na to, že peníze zdarma nejsou podloženy prací. Takže inflační peníze.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…