Duchcov se odpoledne chystá na třetí protiromskou demonstraci

17.08.2013 6:14

Duchcov na Teplicku se odpoledne chystá na třetí protiromskou demonstraci. Při poslední v červnu policie zasahovala vodním dělem i slzným plynem. Na dnešek se svolávají příznivci nacionalistického sdružení Čeští lvi. Policie i radnice se obávají případných potyček, do města se chystají i odpůrci extremistů.

Duchcov se odpoledne chystá na třetí protiromskou demonstraci
Foto: hns
Popisek: Starostka Duchcova Jitka Bártová

V devítitisícovém Duchcově je situace vyhrocená poté, co tu v květnu skupina Romů surově napadla manželský pár. Od té doby se tu konala již dvě protiromská shromáždění, při obou zasahovala policie. Starostka Jitka Bártová vyzvala místní, aby se k pochodu nepřipojovali. "Občanům, kteří jsou zvědaví nebo v sobě mají nějakou nespokojenost a budou to chtít někde ventilovat, jsem se pokusila vysvětlit, aby to neventilovali tímto způsobem a v sobotu se do ničeho nezapojili," řekla. Místní svolali protestní pochod na příští týden.

Střet odpůrců a příznivců

Kromě Českých lvů se dnes ve městě sejdou také příznivci sdružení Konexe, kteří podporují místní Romy. Oba záměry se střetly na náměstí Republiky, místní úřad proto rozhodl, že tam Čeští lvi pochodovat nesmí. Ti ale trasu pochodu zatím nezměnili.

Organizátoři účastníky demonstrace na svém webu vyzvali, aby si pořídili helmy a plynové masky. Od konce června už Čeští lvi protestovali také na Černém Mostě v Praze a ve Vítkově na Opavsku, kde se jich sešlo asi 300. Další akce mají naplánované i v Ústeckém kraji, v září v Krupce na Teplicku, v říjnu v Ústí nad Labem, v listopadu v litvínovské části Janov a v prosinci v mostecké části Chanov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…