Duhová NULA – na magistrátu nepřiklepli dotaci pro Prague Pride. Aktivista už žaluje Hřibovi

19.03.2021 16:24

Aktivisté z Prague Pride letos neuspěli. Radní Hana Třeštíková z uskupení Praha sobě neprotlačila skrze zastupitelstvo více než půlmilionovou dotaci. A označila viníky z ODS, TOP09, ANO i STAN. „Smutná vizitka!“ míní. Další už píší primátoru Hřibovi, že to prý nemůže dovolit. „Úžasný program pro celou Prahu, můj oblíbený čas v roce,“ říká aktivista. Hlasovat se má znovu v dubnu. V minulosti naopak festival dostal rekordních milion korun. A to se zatím vůbec neví, jak to bude s covidem.

Duhová NULA – na magistrátu nepřiklepli dotaci pro Prague Pride. Aktivista už žaluje Hřibovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

Zdá se, že Praha letos nepřispěje na duhový „pochod hrdosti“ Prague Pride. Dnes o tom rozrušeně informovala zastupitelka za politický projekt Praha sobě Hana Třeštíková. „Zastupitelstvo hl. m. Prahy dnes neschválilo můj návrh na podporu festivalu Prague Pride. Chyběly hlasy opozičních ODS a ANO, ale také bohužel koaličních zastupitelů z řad TOP 09 a STAN. Je to smutná vizitka těchto stran,“ uvedla.

Smutný je také duhový aktivista, toho času zaměstnaný v Evropském parlamentu, Kryštof Stupka. Ten si ve svém tweetu dokonce postěžoval nejvyššímu Pirátovi v Praze Zdeňku Hřibovi – „tohle přece nemůžete dovolit...“. „Prague Pride není pouze pro LGBTIQ komunitu, ale přináší úžasný program pro celou Prahu, miliony do cestovního ruchu a můj oblíbený čas v roce! Nepamatuju si ročník, kdy by logo magistrátu na plakátech PP nebylo, zvládnete to napravit?“ táže se s nadějí Stupka.

Na aktivistův výlev pak reagoval diskutér Jiří Komárek, kterému vydávání peněz na podobné aktivity tváří v tvář současné i nadcházející ekonomické krizi přijde zřejmě nezodpovědné. „A není to spíš prostě o tom, že v době, kdy krachují podniky, lidé přichází o zaměstnání a dřou bídu s nouzí, jsou peníze potřeba prostě jinde? Nehledě na to, že situace je pořád nejistá a je taky dost možné, že takhle velké akce nebudou povoleny ještě ani v létě.“

Stejně jako loni – i letos se o dotaci ve výši 650.000 korun hlasovalo poněkud zvláštně v noci ze čtvrtka na pátek 19. 3. 2021, v 0:30 hodin. O dotaci pro aktivisty pochodu hrdosti se podle informací Pražských novin bude hlasovat znovu na příštím dubnovém zastupitelstvu. A to zřejmě bez ohledu na to, jaká bude v létě koronavirová situace.

Co se týká financování „pochodů hrdosti“ v minulosti, lze dohledat zajímavá čísla. ParlamentníListy.cz se podívaly do análů žádostí o granty pořadatelů Prague Pride. Tato akce totiž po Praze požaduje peníze poměrně pravidelně, od roku 2011. Projekt První Pražská Pride – festival hrdosti a tolerance, jak stojí v žádostí z října 2011, měl záštitu primátora a jeho cílem bylo atraktivní formou poukázat, že lidé z gay a lesbické komunity jsou hrdou součástí české společnosti, se kterou sdílejí její hodnoty. Pořadatelé tehdy chtěli 400 tisíc. Nedostali ani korunu.

Stejná situace se opakovala i v letech 2012 a 2013. Pražská přehlídka menšin odešla s nepořízenou. V letech 2016, 2017 a 2018 si naopak přišla na 818 tisíc korun. Pravé žně nastaly až se současnou garniturou v čele s pirátem Hřibem. Rok 2019: 800 tisíc, rok 2020: rovný milion.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…