Duka nevěří, že se dodatečně zdaní církevní restituce. Doufá v rozum českého soudnictví

07.07.2018 18:45

Kardinál Dominik Duka se velmi kriticky vyjádřil k myšlence dodatečného zdanění církevních restitucí. „I komunisti snad mají smysl pro spravedlnost,“ doufá kardinál. Požadavky na zdanění považuje za skandální, uvedl to v sobotu na Velehradě.

Duka nevěří, že se dodatečně zdaní církevní restituce. Doufá v rozum českého soudnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Dominik Duka se domnívá, že církev by se proti případnému danění měla bránit soudní cestou. Nová vláda, o jejíž důvěře se bude hlasovat ve středu, je ale ze strany KSČM podmíněna mimo jiné právě tím, že církevní restituce dojdou zdanění. S tím souhlasí i předsedové ANO a ČSSD Andrej Babiš a Jan Hamáček.

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí

Duka věří v sílu a rozum českého soudnictví. „Nevěřím tomu, že by naše justice mohla udělat takový krok. Něco jiného je komunistická ideologie, něco jiného je komunistická strana. Přece i v komunistické straně jsou lidé, kteří mají smysl pro čest a spravedlnost,“ řekl kardinál.

„Dovedeme pochopit, že může být diskuse, ale byl bych nerad, kdybychom měli za 29 let svobody, na které se naši předchůdci podíleli, trpět pomstu těch, kteří založili diktaturu komunistické strany a kteří mají doposud rozhodující slovo a nejsou jenom ti, kteří tolerují současnou vládu, ale jsou jakýsi tichý společník, který, jak víme, si přivlastňuje právo diktovat,“ uvedl dále Dominik Duka.

I vláda, která letos v lednu zdanění církevních restitucí podpořila, uznala, že odsouhlasení tohoto kroku by nejspíše vedlo k soudnímu sporu. Církve si totiž mohou stěžovat na „změnu pravidel během hry“. Před zdaněním varuje i Ministerstvo kultury, podle kterého takový zákon znamená porušení smluv o majetkovém vypořádání s církvemi, premiér Babiš ale tyto obavy nesdílí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…