Dusno kolem Prague Pride: Podpálená duhová vlajka, další ukradeny. Pyrotechnika proti účastníkům

09.08.2019 18:53

Pražští policisté zahájili vyšetřování incidentu, při němž měl neznámý pachatel na pražském mostě Legií zapálit duhovou vlajku pochodu Prague Pride a následně střílet tzv. římské svíce a další pyrotechniku směrem na Střelecký ostrov. „Duhové vlajky byly v předchozích dnech ukradeny nebo poničeny i na dalších místech. Je možné, že v některých případech si pachatelé vlajku odnesli jako suvenýr,“ dodávají organizátoři pochodu, věnovaného lesbám, gayům, bisexuálům, transsexuálům (LGBT) a dalším minoritním komunitám. Devátý ročník tohoto pochodu se uskuteční již zítra.

Dusno kolem Prague Pride: Podpálená duhová vlajka, další ukradeny. Pyrotechnika proti účastníkům
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí
Incident, při kterém došlo k poškození duhové vlajky, se měl odehrát včera večer kolem jednadvacáté hodiny. Policisté, kteří se případu věnují, jej zatím právně nekvalifikovali. „Zaznamenali jsme tento incident již ve čtvrtek. Na místě bylo provedeno pátrání a nyní vyhodnocujeme záběry z kamer i ty, které nám poskytli organizátoři akce,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Incident policisté zaevidovali prostřednictvím linky 158.

O události již informovali i samotní organizátoři pochodu Prague Pride. „Před 10. hodinou večer kdosi na mostě Legií zapálil jednu z duhových vlajek na stožárech a střílel římské svíce na Střelecký ostrov,“ napsali, přičemž vyzývají k zaslání případného videa, které by zachycovalo incident.

„Duhové vlajky byly v předchozích dnech ukradeny nebo poničeny i na dalších místech. Je možné, že v některých případech si pachatelé vlajku odnesli jako suvenýr. Neriskujte zdraví lezením po vysokých stožárech, nejlépe ještě na mostě nad řekou,“ vyzvali organizátoři dále.

V Praze se v sobotu pochod Prague Pride uskuteční již podeváté. Účastníci budou mít po poledni namířeno z Václavského náměstí na Letnou. Pořadatelé nahlásili magistrátu 30 tisíc účastníků. V magistrátním seznamu oznámených akcí protesty odpůrců nejsou. Pochodem vrcholí týdenní festival s tematikou LGBT.

Letošní festival nabízí přes 140 akcí. Připomíná také 50 let od velké policejní razie v gay klubu v New Yorku. Se sdružením Život 90 organizátoři připravili i program pro starší generaci LGBT komunity.

Duhová vlajka se v pondělí mimo jiných lokací objevila i na budově Nové radnice pražského magistrátu. Vyvěsilo ji tam vedení magistrátu právě u příležitosti zahájení dalšího ročníku tohoto festivalu, věnovaného lesbám, gayům, bisexuálům a transsexuálům (LGBT) a dalším minoritním komunitám.

Loni na festival podle pořadatelů přišlo přes 90 tisíc návštěvníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…