Důvěru sněmovny získáme, věří premiér Rusnok. Podpořit jej má až 97 poslanců

04.08.2013 12:20

Otázky Václava Moravce dnes směřují na premiéra Jiřího Rusnoka. Ten hned v úvodu uvedl, že je rád, že šéf jeho úřadu Radek Augustin nemá bezpečnostní prověrku a přístup k utajeným dokumentům. Je prý lepší, že do nich uvidí pouze premiér osobně.

Důvěru sněmovny získáme, věří premiér Rusnok. Podpořit jej má až 97 poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Jiří Rusnok

„Dnešní sněmovna je natolik dynamický útvar, že by byla ztráta času vést si nějakou statistiku," odbyl Rusnok úvodní otázku, zda tuší, kolik poslanců mu aktuálně chce vyslovit důvěru.

Pak však určitý odhad naznačil. „Odhaduji, že získáme zhruba 96-97 hlasů, a doufám, že to bude stačit k vyslovení důvěry,“ uvedl premiér.

Ten je velmi zklamán postojem ODS a TOP 09, které jej odmítly pozvat na svůj poslanecký klub k představení programu. „Nepočítal jsem, že budu odmítnut. To, že nejsou ochotni premiéra ani vyslechnout, to příliš nesvědčí o politické kultuře těchto klubů,“ poznamenal k tomu Rusnok.

V preambuli vládního programu se objevila kritika Vojenského zpravodajství a vlády kvůli aféře se sledováním premiérovy manželky. Moderátor Václav Moravec se pozastavil nad tím, že premiér za těchto okolností ponechal ve funkci ministra obrany Vlastimila Picka. „Je otázkou, kdy se tento člověk stal ministrem obrany,“ poznamenal premiér s tím, že se žádná vina ministra Picka neprokázala.

Poté Moravce zajímalo, proč premiér vybral za šéfa Úřadu vlády Radka Augustina, který nemá bezpečnostní prověrku. „S utajovanými skutečnostmi přijdu do styku pouze já, a to v České republice považuji naopak za výhodu,“ myslí si premiér.

Pak se zmínil i o platových podmínkách na Úřadě vlády. V tomto směru vláda vyvolala rozruch, když zveřejnila platy úředníků za Nečasovy administrativy. „Pan ředitel Úřadu vlády bude brát zhruba o deset procent méně než jeho předchůdce,“ uvedl premiér s tím, že se bude jednat zhruba o devadesát tisíc korun.

„Hlavně ale nebudou ty horentní odměny. To bylo něco šíleného a nikdy už se to nesmí opakovat,“ uvedl Rusnok v narážce na statisícové položky u některých Nečasových úředníků. „V normální firmě činí odměny zhruba dvacet procent platu, u extrémně výkonných pracovníků třicet procent,“ naznačil premiér mantinely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…