Dva čeští gayové mají dceru. Soud rozhodl, že bude mít v rodném listu: Otec a otec

19.05.2018 15:22

Nejvyšší soud vydal průlomový rozsudek. Jedno miminko teď může mít v rodném listě zapsány dva tatínky žijící v registrovaném partnerství, namísto tatínka a maminky. Z hlediska českého právního systému opravdu jde o zásadní krok. Informuje o tom server iDnes.cz.

Dva čeští gayové mají dceru. Soud rozhodl, že bude mít v rodném listu: Otec a otec
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

České zákony jasně říkají, že homosexuální pár nemůže adoptovat dítě. Pokud si dítě osvojí jeden z členů páru, druh či družka k dítěti nemají rodičovská práva a povinnosti. Partneři Dvořákovi se s tím však nechtěli smířit. Našli si v USA agenturu, jež jim vyhledala ženu, která pánům odnosila miminko. V Česku tento proces není legální, ale v USA to není problém. Oba pánové poskytli ženě své spermie. Biologickým otcem dítěte je jeden z nich; oni prý nechtěli vědět, který z nich to je. Malou Karolínu, jak se miminko jmenuje, oba považují za svou.

V Česku však museli řešit nejeden problém. „My jsme si vlastně přivezli americkou turistku. Karolína má americký rodný list a cestovní pas, takže z hlediska zákona tady mohla být bez víza tři měsíce. Takže poslední měsíc je z ní vlastně takový ilegál,“ uvedl Matěj Dvořák.

Oba pánové se obrátili na Nejvyšší soud ČR a žádali uznání svého otcovství i v Česku, V zádech přitom měli rozsudek Ústavního soudu ČR z léta loňského roku. Ústavní soud tehdy zrušil verdikt Nejvyššího soudu, který žádost jiných dvou gayů zamítl. Letošní žádosti už vyhověl.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu je důležité symbolicky v tom, že se jedná o první český stejnopohlavní pár, který byl uznán právoplatnými rodiči, ale hlavně tím potvrdil, že se bude držet judikatury Ústavního soudu a své předchozí judikatury z loňského roku a bude obdobně rozhodovat i do budoucna,“ uvedl advokát Petr Kalla, který se této problematice věnuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…