Dva roky od prohibice: Lidé chtějí, aby stát trestal pančování přísně

13.09.2014 8:19

Dva roky od vypuknutí metanolové kauzy Češi dále volají po dalším zpřísnění zákonů. Mf Dnes uvádí, že strach z pančovaného alkoholu vede k tomu, že se zpřísněním souhlasí i výrobci. Regulace totiž oslabuje nepoctivou konkurenci. Průzkum ukázal, že pro voliče je důležité, jak chce která strana bojovat s pančovaným alkoholem.

Dva roky od prohibice: Lidé chtějí, aby stát trestal pančování přísně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bar, ilustrační foto

Téma pančovaného alkoholu je pro veřejnost stále aktuální a strach z dalšího výskytu zabíjejících lahví v distribuci vyvolává souhlas s další regulací trhu s alkoholem. Mf Dnes píše, že pro voliče je důležité, jak by ta která strana postupovala proti pančovanému alkoholu.

„Kdyby se lidé v příštích volbách rozhodovali podle toho, co chce ta která strana udělat s regulací a kontrolou trhu s lihem, osmdesát procent dotázaných by hlasovalo pro tu, která by chtěla dnešní zákony zpřísnit,“ tak podle šéfa společnosti Herzmann vyzněl čerstvý průzkum.

Nejvíce z dotázaných, bezmála polovina, prý připisuje největší vinu za rozmach černého trhu s alkoholem státu. Kritizují jak úřady, které měly trh kontrolovat, tak prý politiky, kteří nastavili údajně měkké zákony.

Zákony se po vypuknutí aféry, která si vyžádala 51 mrtvých a mnoho doživotně postižených lidí, zpřísnily. S tím podle průzkumu souhlasí více než tři čtvrtiny Čechů. A to je neobvyklé, veřejnost má většinou k silnějším regulacím odpor.

„Tak vysoká míra souhlasu se státní regulací je nezvyklá. Je patrné, že metanolová aféra veřejnost aktivovala,“ komentoval výsledky sociolog Jan Herzmann.

Unie výrobců chce, aby kolky nesly i pěstitelské pálenky

Zpřísnění pravidel si chválí i Unie výrobců a dovozců lihovin. Podle jejího ředitele Jaroslava Burkarta jsou nyní důslednější i státní kontroly. To podle něj ve svém důsledku zvýhodní poctivé výrobce. Nepotvrdili se ani původní obavy, že kvůli nákladným opatřením spojeným s přísnější kontrolou některé likérky mohou zkrachovat.

Podle zjištění Mf Dnes si Unie přeje ještě další zpřísnění. Mezi ně patří i změna pro pěstitelské pálení. I lahve pálenky by měly být podle ní značeny kolky. „Lidé se pak mylně domnívají, že koupit lahev bez kolku je běžné,“ vysvětloval Burkart důvody, které Unii vedou k tomuto plánu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…