Dva směry útoku na Trumpa: moskevský Ritz a „ruská stopa“ vedoucí přes Prahu

18.04.2018 8:00

ANALÝZA Do mediálních skandálů amerického prezidenta Donalda Trumpa by se mohla vrátit údajná „ruská stopa“ jeho osobního právníka Michaela Cohena. Ta má vést přes Prahu. Pro Trumpa je klíčové, aby se Cohenova slova o tom, že v Praze nikdy nebyl, nevyvrátila.

Dva směry útoku na Trumpa: moskevský Ritz a „ruská stopa“ vedoucí přes Prahu
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Americkému prezidentu Donaldu Trumpovi začíná ve světle jeho afér doma v USA, zdá se, příslovečně „hořet“ půda pod nohama. V USA počátkem tohoto týdne vyšla publikace bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho, ve které popisuje ne zrovna v pozitivním smyslu slova zkušenosti, které se současným americkým prezidentem utržil.

Kromě prvního setkání s Donaldem Trumpem v roce 2017 se Comey v knize zevrubně věnuje i okolnostem kolem Trumpových údajných „obscénních“ aktivit v prezidentském apartmánu luxusního moskevského hotelu Ritz Carlton.

K těm mělo dojít v roce 2013, když americký byznysmen do Moskvy zavítal při příležitosti soutěže krásy Miss Universe. Během svého pobytu v moskevském Ritzu si měl Trump do svého prezidentského apartmá pozvat prostitutky a pozorovat či se snad účastnit představení netradičních sexuálních praktik, tzv. „zlatého deště“.

Problém by ale hypoteticky byl spíše v tom, že podle některých nařčení, se kterými operuje i Comey, mělo být Trumpovo apartmá prošpikováno ruskou odposlouchávací technikou. To by mimo jiné mohlo znamenat, že mají Rusové k dispozici na současného amerického prezidenta jisté kompromitující materiály.

Další mediální útok na Donalda Trumpa je v současnosti v USA veden přes linku jeho osobního právníka Michaela Cohena. Cohenovy kanceláře minulý týden prohledali agenti FBI. Podle nařčení, se kterým se v americkém tisku operuje, měl Cohen uplácet Trumpovy bývalé sexuální partnerky za to, aby o sexuálních avantýrách s miliardářem během jeho kampaně mlčely. Cílem mělo být, aby z úst nevypustily něco, co by Trumpa mohlo v klání o Bílý dům poškodit.

Jenže ženy „dohodu“ porušily a Trumpovy sexuální aféry se na sebe v médiích začaly nabalovat jako pomyslná sněhová koule. Co by mohlo Trumpovi aktuálně mediálně ublížit, je pak to, že i v případě jeho osobního právníka Micheala Cohena se objevuje tzv. ruská stopa: tedy možné vazby na Rusko.

Podle některých nařčení měl totiž Cohen v roce 2016 navštívit Prahu, kde mělo dojít k setkání s představiteli ruské strany. Cohen údajnou návštěvu Prahy a setkání s Rusy popírá již více než rok. Jak v USA zmiňují někteří komentátoři, pravost Cohenových slov by mohla být pro Trumpa velmi zásadní.    

V listopadu budou v USA volby. Podle některých indicií by je Trumpovi odpůrci mohli využít k tomu, aby sestavili vůči prezidentovi nepřátelsky naladěnou většinu z řad demokratické strany jak v Kongresu, tak v Senátu. A to by pro Trumpa nevěstilo nic dobrého. Možnost impeachmentu, tedy zproštění amerického prezidenta z funkce prostřednictvím ústavní žaloby, by se opět mohla vrátit do hry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…