Dva útoky na křesťanské kostely v Pákistánu zanechaly deset obětí

15.03.2015 10:33

Dva pumové útoky u kostelů v křesťanské čtvrti východopákistánského města Láhaur si podle nemocničních zdrojů vyžádaly nejméně deset mrtvých a více než 55 zraněných. Podle svědků zabránil rychlý zásah bezpečnostních strážců mnohem vyššímu počtu obětí atentátů, k nimž se přihlásila pákistánská odnož Tálibánu, oznámila agentura Reuters.

Dva útoky na křesťanské kostely v Pákistánu zanechaly deset obětí
Foto: wikipedia
Popisek: Pákistánská vlajka

Nálože vybuchly několik minut po sobě ve většinově křesťanském předměstí Láhauru. Terčem byly podle policie dva kostely, katolický a protestantský, které stojí blízko sebe. Útoky se odehrály v době nedělních bohoslužeb.

"Seděl jsem před obchodem blízko kostela, když se ozval výbuch. Rozběhl jsem se na místo a viděl jsem bezpečnostního strážce zápasícího s mužem, který se snažil dostat do kostela. Když se mu to nepodařilo, odpálil se," řekl agentuře Reuters svědek Amír Masih. "Viděl jsem kusy jeho těla letět vzduchem," dodal.

Láhaur je obecně považován za pokojný oproti mnoha jiným oblastem

Podle Masiha byl zabit i strážce. Není ale jasné, zda také první výbuch způsobil sebevražedný atentátník. Rozlícení obyvatelé po explozích lynčovali dva muže, které podezřívali ze zapojení do útoků, uvedla policie. Novinář Riáz Ahmad řekl, že viděl dvě spálená těla pohozená na křižovatce.

Láhaur, který je správním střediskem nejbohatší a nejlidnatější pákistánské provincie Paňdžáb, je obecně považován za pokojný oproti mnoha jiným oblastem v Pákistánu. I zde se ale začal projevovat růst násilí poté, co vláda loni neuspěla se snahou o mírová jednání s Tálibánem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…