Dvacet jedna let s poslancem Sobotkou

14.06.2017 22:28

Bohuslav Sobotka končí v pozici lídra ČSSD. Řadovým členem strany ovšem zůstává. V podzimních volbách se chce pokusit obhájit svůj poslanecký mandát a i nadále zůstat zákonodárcem. ČTK připomíná, že v dolní komoře českého parlamentu sedí Sobotka od roku 1996.

Dvacet jedna let s poslancem Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Krátce po ukončení studií byl v roce 1996 poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny na jihomoravské kandidátce ČSSD; byl mj. předsedou rozpočtového výboru, předsedou mandátového a imunitního výboru, předsedou klubu ČSSD a členem organizačního a rozpočtového výboru; od července 2002 do září 2006 byl ministrem financí, byl i místopředsedou vlády pro ekonomiku (2003 až 2004) a prvním místopředsedou vlády (2005 až 2006); působil také v komunální politice, byl zastupitelem Slavkova u Brna (1998–2010).

Členem ČSSD je od prosince 1989, o rok později stál u zrodu Mladých sociálních demokratů; v letech 2001 až 2002 byl předsedou jihomoravské organizace ČSSD, od března 2005 do března 2011 statutárním místopředsedou ČSSD (po odstoupení předsedy Stanislava Grosse v září 2005 převzal z titulu funkce až do května 2006 vedení strany, stejná situace nastala v červnu 2010 po volbách a rezignaci tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka); předsedou strany byl zvolen v březnu 2011, funkci obhájil v březnu 2013, v březnu 2015 a naposledy letos v březnu, kdy dostal 67 procent hlasů a neměl protikandidáta.

Letos v květnu Sobotka překvapivým ohlášením své demise reagoval na nejasnosti kolem podnikání a majetkových poměrů předsedy hnutí ANO a tehdejšího ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše. Záměr odejít z čela vlády, která by tím skončila celá, ovšem Sobotka po pár dnech změnil. Zdůvodnil to netradičním přístupem prezidenta Miloše Zemana, který přišel s výkladem, podle kterého by Sobotkovou demisí skončil ve funkci pouze premiér. Premiér poté poslal Zemanovi návrh na odvolání ministra Babiše, kterého 24. května nahradil Ivan Pilný.

Sobotka má s prezidentem Zemanem napjaté vztahy. Zeman, který je bývalým předsedou ČSSD, Sobotku často kritizuje. U Zemana se také konala „lánská schůzka“ Sobotkových vnitrostranických rivalů, kterou Sobotka později označil za pokus o vnitrostranický puč. Konflikt mezi Zemanem a Sobotkou vypukl také letos v květnu při vládní krizi. Na schůzku na Pražském hradě 4. května dorazil premiér bez demise, prezident však nechal připravit sál, jako by premiér demisi přinesl. Zeman poté navíc opustil sál, v němž oba měli hovořit k novinářům, dříve než Sobotka domluvil. Později premiér obvinil Zemana, že opustil nadstranický přístup a straní ANO, hovořil i o „mocenském paktu“ mezi Babišem a Zemanem.

Sobotka je od roku 2003 ženatý s Olgou Sobotkovou a má dva syny. Manželský pár však nedávno oznámil, že bude hledat nové rodinné uspořádání. Dohodli se na manželské rozluce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…