Dvě zásadní zprávy o Vladimiru Putinovi

14.02.2018 14:08

Kolem ruského prezidenta Putina je stále živo. V úterý odstoupil z funkce nizozemský ministr zahraničí Halbe Zijlstra, protože lhal o tom, co údajně osobně slyšel od ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve stejnou dobu zveřejnil server britského deníku Independent zprávu, že je Putin nemocný.

Dvě zásadní zprávy o Vladimiru Putinovi
Foto: Personal website Vladimir Putin
Popisek: Vladimir Putin

Agentura Reuters informovala o tom, že nizozemskému ministrovi zahraničí Halbemu Zijlstrovi politicky zlomil vaz ruský prezident Vladimir Putin. Obrazně řečeno. Šéf nizozemské diplomacie tvrdil, že mu ruský prezident Vladimir Putin předestřel plány na obnovu Velkého Ruska. Pod něj by mimo tradičního ruského území měly spadat pobaltské země, Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán. Halbe Zijlstra tvrdil, že o plánech na obnovu Velkého Ruska slyšel v roce 2006 přímo z úst samotného Putina.

Anketa

Vadí vám, co Tomio Okamura a Miloslav Rozner říkají o táboru v Letech u Písku?

5%
95%
hlasovalo: 15520 lidí

Ukázalo se však, že ministr nic takového z úst Putina neslyšel. Slyšel jen vyprávění osoby, která byla údajně přítomna tomu, když Putin mluvil o obnově Velkého Ruska, snad jakési menší verze někdejšího Sovětského svazu.  

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Nizozemský premiér Mark Rutte označil počínání svého ministra za hrubou chybu. Ostatní politické strany však požadovaly, aby premiér nezůstal jen u slov, ale aby Zijlstra jako ministr skončil. Nakonec se tak stalo. Odcházející politik se za své počínání omluvil a oznámil novinářům, že jen slyšel vyprávění osoby, která byla prý přítomna Putinovu výkladu o Velkém Rusku. Člen vlády považoval toto vyjádření za tak závažné, že s ním chtěl seznámit veřejnost.

Rozhodl se odstoupit, aby nepodkopával důvěryhodnost kabinetu, který se k ruské politice staví poměrně kriticky. Už kvůli sestřelení letu MH 17 nad Ukrajinou v roce 2014. Nizozemská vláda nepochybuje o tom, že za sestřelením letounu stálo právě Rusko.

Jenže tím rozruch kolem ruského prezidenta Putina nekončí. Server britského deníku Independent tvrdí, že ruský prezident Putin zrušil své vystoupení na veřejnosti ze zdravotních důvodů. Stalo se tak poprvé po několika letech. Prezident si zakládá na svém zdraví a nechává se pravidelně fotit či filmovat při náročné fyzické aktivitě, která má prokázat, že je i ve svých 65 letech zdráv jako řípa.  

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Independent tvrdí, že Vladimir Putin již nějaký čas působil nemocně. Při svých veřejných vystoupeních v předvolební prezidentské kampani mluvil jen slabým hlasem, navíc se ve veřejných vystoupeních dopustil chyb.

V tuto chvíli se Putin na veřejnosti neobjevuje. Zrušil navíc cestu na ruský Dálný východ, který byl v plánu příští týden. Mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov oznámil, že prezident není nemocen nijak vážně, pokračuje v plnění svých pracovních povinnosti ruského prezidenta, ale jeho program je ze zdravotních důvodů přece jen částečně upraven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…