EU svět nespasí. Zavřít uhelné elektrárny je hazard, vzkazuje předseda Svobodných

25.08.2023 16:20 | Monitoring

Česká republika připravuje novou energetickou strategii, podle které máme postupně utlumovat výrobu elektrické energie z uhelných elektráren. Vláda Petra Fialy tak chce navázat na plány Evropské unie o uhlíkové neutralitě do roku 2050. Jenže podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka je o zbytečný hazard.

EU svět nespasí. Zavřít uhelné elektrárny je hazard, vzkazuje předseda Svobodných
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

„Je velký hazard mluvit o ukončení uhelných elektráren, protože nemáme jistotu ani v tom, že se nám do roku 2040 podaří postavit nový blok jaderné elektrárny v Dukovanech. Když pak v roce 2032 zjistíme, že to bez toho uhlí nezvládneme, tak stát bude stát hrozné množství peněz, aby odkoupil uhelné doly a uhelné elektrárny a situaci zachránil,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných, v nedávném diskusním pořadu na CNN Prima News. Podle jeho slov se celosvětově za posledních 30 let zvýšila produkce elektrické energie z uhelných elektráren o 50 procent. „Všude jinde navyšují kapacity, jen my chceme uhelné elektrárny zavírat. Moc bych si přál, abychom energii dokázali někde vyčarovat, ale bez uhelných elektráren to podle mne nedokážeme,“ dodal Vondráček. 
 

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23345 lidí
S tím však nesouhlasí expert Hnutí Duha Karel Polanecký. „Příprava dekarbonizace není nijak splašená. Je to proces, který probíhá uvážlivě. Ústup od uhlí a snaha o jeho náhradu je významným trendem. Samozřejmě, kdybychom ho nenahradili, tak je evidentní průšvih,“ připustil Polanecký. „Hlavní důvod, proč se nám nedaří více zapojovat obnovitelné zdroje, je ten, že se nám nepodařil nástup fotovoltaiky v roce 2010. Obnovitelné zdroje mají začátek zespodu, ale my jsme se tehdy pokusili o pravý opak a vývoj se u nás zastavil,“ dodal expert z Hnutí Duha. 
 
Vondráček to však vidí trochu jinak. „Dnes vyrábí uhelné elektrárny přibližně 50 procent elektřiny, která vzniká na našem území. Neumím si představit, kde bychom těchto 50 procent elektřiny dokázali za deset let vyčarovat. Máme tu strašnou válku na Ukrajině, na všem zlém může být něco dobrého a já jsem doufal, že politici dostanou rozum a přestanou se řídit přehnanou zelenou ideologií, přestanou si dávat budovatelská předsevzetí. Musíme vyrábět tolik energie, kolik ji spotřebováváme. A to bez uhelných elektráren nedokážeme,“ vysvětlil svůj postoj předseda Svobodných a přidal hned několik čísel. 
 
„Rok má přibližně 9 tisíc hodin, solární panely fungují v průměru asi 1200 hodin, větrníky asi 2000 hodin. Prostě nemám v České republice vhodné podmínky. O moc lepší to nebude ani do budoucna. Určitě má smysl se snažit zvyšovat efektivitu obnovitelných zdrojů, ale vnímat je jako doplněk. Nedovedu si představit, že by energie vyrobená z obnovitelných zdrojů mohla stačit na pokrytí energetických potřeb České republiky,“ dodal Vondráček. 
 
V závěru diskusního pořadu pak přidal ještě jedno nekompromisní sdělení. „Člověk na území EU svojí činností produkuje 0,4 % celosvětové produkce CO2. Jestli si myslím, že spasíme svět, když budeme v tuto chvíli platit zbytečně moc za energie, tak jsme na omylu,“ dodal Libor Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …