EU tlačí na Česko: Splňte dané podmínky, nebo nedostanete ani euro

04.01.2014 12:50

Evropská unie tlačí na Česko, aby splnilo 270 předběžných podmínek. Lidové noviny píší, že pokud tak Česko neudělá, nezíská ani euro z nového bruselského rozpočtu na léta 2014 až 2020. Jde celkem o 564 miliard korun. Evropská komise bude rozhodovat, co je dostatečné a co ne. Na základě svého rozhodnutí teprve s Prahou podepíše dohodu o partnerství. Bez ní zůstanou peníze v Bruselu.

EU tlačí na Česko: Splňte dané podmínky, nebo nedostanete ani euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Lidové noviny ve svém článku vycházejí z analýzy Ministerstva pro místní rozvoj. Dokument z podzimu roku 2013 popisuje šest klíčových problémů. Pokud je Česko nevyřeší, nezíská žádné z prostředků, tedy z 564 miliard korun pro strukturální fondy.

Co tedy Brusel požaduje? „Určili jsme šest nejkritičtějších oblastí. Evropská komise naše obavy naposledy potvrdila na jednání loni v prosinci,“ řekl LN Daniel Braun, první náměstek ministra, který má strukturální fondy na starosti.

„Komise zmiňovala, že za nejkritičtější považuje chybějící služební zákon a posuzování dopadů na životní prostředí. Nesplnění předběžných podmínek může ohrozit schválení dohody o partnerství a tím i spuštění operačních programů,“ cituje deník Brauna s tím, že prý může trvat i roky, než Česko dokáže oněch šest bodů splnit. Česku například také chybí regulátor v oblasti vodohospodářství či vyšší energetická účinnost. Zlepšit musíme situaci v termínech při rozhodování antimonopolního úřadu nebo zjednodušit podmínky pro zakládání firem.

EK bude posuzovat, jak Česko odstraňuje nedostatky

Podmínek je skutečně hodně a bez jejich splnění Česko nedostane ani euro. Praha ještě nemá s EK dojednanou dohodu o partnerství. Ta definuje, za jakých podmínek a na jaké účely budou stamiliardy využity. A bez plnění takzvaných předběžných podmínek je její sjednání ohroženo, informují LN. „Bude na dalším jednání, co konkrétně plnění předběžných podmínek znamená, které kroky bude EK považovat za dostatečné a které ne,“ upozorňuje Braun z MMR.

Praha má prý sice čas zpracovat požadované změny do roku 2016, ale v tomto přechodném období bude Evropská komise požadovat plnění akčního plánu pro odstranění stovek nedodělků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…