EU vytýká českému školství vysoké platy i neúměrně drahé vybavení

30.12.2011 22:11

Podle auditu Evropské komise jsou zakázky ministerstva školství přemrštěné, platy, které dosahují statisícové hodnoty, jsou zbytečně vysoké. Upozornil také na neúměrně drahé počítače, zvýhodnění některých dodavatelů nebo platby, které vůbec nesouvisejí s podporovanými projekty.

EU vytýká českému školství vysoké platy i neúměrně drahé vybavení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Evropská komise se ve svém auditu zaměřila na zakázky, které souvisejí s programem Vzdělání pro konkurenceschopnost. Celkově sledovala projekty v hodnotě necelých 400 milionů a zprávu o pochybení českého ministerstva školství při zadávání zakázek oznámila už včera.

Evropská komise může pozastavit dotace 

Evropská komise také oznámila, že v některých případech pozastaví čerpání dotací z výše zmíněného programu, ten do školství přináší až 53 miliard korun. Výtky Evropské komise týkající se rozmařilého plýtvání nyní bude muset objasnit ministerstvo školství i Ústecký a Středočeský kraj, které kontrolované projekty spravují. "My musíme odstranit chyby a projednat s Evropskou komisí návrhy na opatření, zavést je do praxe," potvrzuje nedostatky náměstek ministra školství Pavel Zaorálek pro Českou televizi.

Čeké úřady jsou výborné v napravování chyb

Evropská komise považuje za silnou stránku českých úřadů právě napravování chyb. Kritika ovšem směřuje k průběžnému hlídání projektů; to je podle Bruselu nedostatečné.

K nepříznivému auditu EK se politici vyjadřovali již ve čtvrtek; Věci veřejné, jejichž zástupcem je i ministr školství Josef Dobeš, viní především pracovníky ministerstva školství z předchozího volebního období. "Je to výsledek smutné práce pana náměstka Vituly v roce 2008 a v roce 2009, kdy byly špatně naprogramovány a nastartovány zásadní projekty," reagoval na kritiku Bruselu předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Dobeš vydá prohlášení až v pondělí

Podle informací Radiožurnálu ovšem nesou odpovědnost i současní představitelé ministerstva. Kontrola totiž podle písemného vyjádření Evropské komise sahala až do května letošního roku.

Ministr Dobeš se v pátek k výtkám bruselského auditu vyjádřit nechtěl, tiskové prohlášení vydá v pondělí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…