Egyptský prezident využil letecké neštěstí k zavedení protiteroristických zákonů

04.11.2015 21:42

Ruské letecké neštěstí má nečekanou dohru. Egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi narychlo odsouhlasil kontroverzní zákon, který má urychlit soudní procesy v případech terorismu. Učinil tak několik dní poté, co se k odpovědnosti za leteckou tragédii přihlásil Islámský stát. Informuje International Business Times.

Egyptský prezident využil letecké neštěstí k zavedení protiteroristických zákonů
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

O víkendu spadlo na Sinajském poloostrově ruské letadlo A321, jež převáželo turisty z oblíbeného egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. O život přišlo všech 224 osob na palubě. Řídce obydlená pouštní oblast, ležící mezi Rudým a Středozemním mořem, se stala bojištěm mezi egyptskými bezpečnostními silami a ozbrojenci napojenými na Islámský stát.

Ten se přihlásil k odpovědnosti za tragédii letadla, svá tvrzení však nepodepřel důkazy a podle oficiálních stanovisek egyptských a ruských představitelů na vině nejsou. Egypťané označili tvrzení ISIS za propagandu.

V záznamu, který se ve středu objevil na sociálních médiích, se k odpovědnosti za pád letadla přihlásila údajně Wilayat Sinai, sesterská organizace Islámského státu, jež působí na Sinajském poloostrově.

Vzkaz byl zveřejněn ve stejnou dobu, kdy egyptský prezident Sisi představoval nový protiteroristický zákon. „Kritici dlouho vinili Sisiho režim z toho, že pod záminkou terorismu uvězňuje svoje politické oponenty.“ Podle lidskoprávních organizací jde o útok na základní lidská práva, jenž uvrhává Egypt do „permanentního stavu nouze“. Sisi si však stojí za svým, že vede Egypt na „cestě k demokracii“.

„Chceme vykonávat vůli egyptského lidu,“ uvedl Sisi v rozhovoru pro BBC. „Volali po změně již čtyři roky. Chceme ctít jejich volbu a uděláme, co bude možné, pro zlepšení jejich demokratické budoucnosti,“ dodal.

Bývalý polní maršál Sisi vedl egyptskou armádu během svržení bývalého prezidenta Mohamada Morsiho. Od jeho nástupu k moci údajně přišlo o život více než tisíc lidí a dalších 40 000 je prý pod zámkem z důvodu odlišných názorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…