Ekologisté mi poslali SMS, že jsem měla mlčet, řekla ve sněmovně rudá Konečná

19.12.2012 13:12

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná měla dnes ve sněmovně ve své řeči k novele horního zákona velmi zajímavou poznámku. Z ní vyplynulo, že na ní je vyvíjen nátlak ze strany Greenpeace. „Dostala jsem od nich esemesku s návodem, co mám říci tady na mikrofon,“ zmínila překvapivě Konečná. Ale to není vše, co komunistka prozradila.

Ekologisté mi poslali SMS, že jsem měla mlčet, řekla ve sněmovně rudá Konečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Vyvlastňování nemovitostí kvůli těžbě nerostných surovin, především uhlí, už nebude možné. Poslanci totiž dnes přehlasovali veto prezidenta Václava Klause a potvrdili tak platnost novely horního zákona, která možnost vyvlastňovat vypouští. Změna zákona má vstoupit v účinnost dnem vyhlášení.

Novela horního zákona v listopadu neprošla přes prezidentskou kancelář. Klaus ji odmítl podepsat s tím, že jde o zásah do výhradního práva státu na nerostné bohatství. Jenže Klaus nebyl zřejmě sám, kdo protestoval, i když těm druhým šlo asi o jiné důvody.

Návod, jak má ve sněmovně o normě mluvit a také možná i hlasovat, předestřelo pro komunistickou poslankyni Kateřinu Konečnou totiž překvapivě i hnutí Greenpeace. Konečná totiž dnes přiznala, že od nich dostává velmi podivné sms zprávy.

„Já jsem po posledním projednávání tohoto zákona dostala velmi zajímavou esemesku. Začínala ´propásla jste svou příležitost mlčet´. Nyní jsem dostala další esemesku, která začíná slovy, co mám říci tady na mikrofon. To si nedělám srandu. To je faktem, a poslal mi ji pan Rovenský z Greenpeace,“ řekla zcela udivená Konečná.

Takovéto konání ekologických aktivistů je podle ní skandální a nehorázné.

„Nevím, jestli je normální, že u takto důležité novely zákona tady chtějí poslance ovládat lobbistické organizace. Možná potom, co si prosadili tuto novelu skrz některé poslance, tak mají pocit, že mají větší a větší sílu a mohou si víc a víc dovolovat. Já tomu sice nerozumím, nicméně si troufnu konstatovat, že mi to připadá jako největší nehoráznost, kterou jsem za posledních deset let zažila,“ poznamenala dále rozdurděná Konečná.

Jde o prosazení lobbistických zájmů!
 

Podle ní to ukazuje na to, že tato novela de facto znamená pouze prosazení jednoho jediného lobbistického zájmu nad zájmy celé společnosti. „A to si myslím, že je velmi vážné,“ zdůraznila jako odpůrkyně tohoto zákona.

Podle ní by totiž sněmovna rozhodně neměla tuto normu přijímat a poslanci by měli posečkat až na velkou novelu horního zákona.

„Proto si myslím, že si přiděláváme zbytečnou práci. Práci, kterou budeme dělat pod tlakem, protože si budeme všichni uvědomovat, že musíme přijmout velkou novelu,“ řekla nakonec Konečná s tím, že nikdo z levice - ta s normou převážně nesouhlasí - přece ale nechce, aby se vystěhovávali lidé z obcí a aby těmto lidem bylo bráněno jakýmkoliv způsobem žít na možném zasaženém území.

„Jde o jinou věc. Tato novela má podstatně širší dopad. Kdyby se jednalo pouze o Horní Jiřetín, pak by to bylo velmi jednoduché. Tato novela se ale týká 73 tisíc kilometrů čtverečních České republiky, a to je ten zásadní problém,“ dodala a poslanci levice ji za její řeč odměnili potleskem.

Připomeňme, že zákon dnes podpořilo celkem 120 poslanců, vedle vládní koalice pro něj hlasovalo i šest sociálních demokratů, všichni poslanci VV a dva nezařazení poslanci, kteří byli původně zvolení za ODS. Komunisté se hlasování zdrželi, čili vůbec pro normu nehlasovali.

Reakce budí hlavně v Ústeckém kraji...
 

Novela horního zákona budí rozporuplné reakce hlavně v Ústeckém kraji - usilují o ni odpůrci těžby hnědého uhlí a stoupenci vládních stran, naopak levice se zasazuje o další těžbu i za cenu bourání obcí. Proti novele demonstrovali na konci října v Praze odboráři z těžební společnosti Czech Coal, kteří se obávají, že zákon způsobí zánik pracovních míst.
   
Vyvlastnění by do budoucna mohlo hrozit občanům Horního Jiřetína, Černic a Karviné. Lidé žijící v oblastech těžby uhlí jsou nyní chráněni územními limity. Ty by však mohly v příštích letech přestat platit. Zrušení možnosti vyvlastění jim má přinést větší jistotu, že o svůj majetek nepřijdou. Podle vlády také vlastníci domů a pozemků získají novelou lepší možnost domoci se řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…