Ekonomický expert ODS se vysmál „hrůzostrašnému“ programu ČSSD

16.03.2017 17:58

Hostem čtvrtečních 20 minut Radiožurnálu byl poslanec, ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Došlo na Babiše a jeho kauzy, ale také na program ČSSD, se kterým rozhodně nesouhlasí. Dokonce jako pravicový politik přiznal, že máme vysoké daně.

Ekonomický expert ODS se vysmál „hrůzostrašnému“ programu ČSSD
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Nejprve dostal otázku, zda kvůli kauze nákupu dluhopisů Andrejem Babišem cítí v této situaci šanci pro ODS. Podle Skopečka nelze Babiše porazit tím, že budeme poukazovat na jeho problémy. Chce-li ODS porazit tuto vládu, má šanci ji porazit politicky na tématech, jako například co dělá s českou ekonomikou. „Nemyslím si, že když bude opozice víc křičet, že to přinese politické body,“ podotkl Skopeček.

Ohledně kauzy korunových dluhopisů ještě upozornil, že Babiš založil svou politiku na přísném postihování neplatičů daní. Proto se nemůže divit, že mu to političtí konkurenti vracejí.

Kauzu dluhopisů by podle Skopečka měla ve věcné rovině prověřit finanční správa. Je ovšem otázkou, jakou míru odvahy mají asi úředníci finanční správy, když mají zkoumat věci svého šéfa, ministra financí.

Skopečka také zajímá, jak se k celé věci postaví premiér Bohuslav Sobotka. Zatím vydává silná prohlášení, jeví se být tvrdým. „Podle mého názoru má tato kauza potenciál tuto vládu rozbít. Myslím že Sobotka by měl vylézt z ulity a říct, co bude druhým, třetím krokem,“ podotkl Skopeček.

Radost mu udělalo to, že ČSSD na svém sjezdu představila program, který označil za hrůzostrašný. „Mám radost, že se vrátilo do politického prostoru klasické pravolevé téma,“ vysvětlil důvod své radosti. Na rozdíl od sociální demokracie si myslí, že daně jsou u nás vysoké.

Systém progresivního zdanění prý působí na lidi demotivujícím způsobem. „Solidarita bohatých s chudými funguje i v rámci rovné daně,“ podotkl.

ODS bude rozhodně proti všem typům sektorových daní, protože ve finále je zaplatí stejně spotřebitelé. Zavedení sektorové daně například pro banky by se promítlo do bankovních poplatků a do vyšších úroků. „Správným konceptem je rovná daň s co nejméně výjimkami,“ poznamenal. Upozornil, že v dubnu čeká ODS programová konference, kde bude představen program, který bude znamenat snížení daňové zátěže pro občany ČR.

Poukázal na to, že ekonomiky zemí EU oproti asijským státům spíše stagnují, proto se musíme v ekonomické diplomacii zaměřit i na rozvíjející se ekonomiky. Do nich je totiž snazší exportovat, než do evropských zemí. Podle Skopečka by se také některé pravomoci měly vrátit z úrovně EU na úroveň národních států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…