Emma Smetana vyslechla výklad profesorky Válkové: Stíhání Babiše bude nejspíš zastaveno

04.12.2018 19:46

Poslankyně hnutí ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková má za to, že Česko nebude muset vracet dotace z EU, které čerpal Babišův Agrofert v době, kdy byl Babiš předsedou vlády. Sám Babiš tvrdí, že na svou firmu, momentálně odloženou ve svěřenském fondu, nemá vliv. Tady by byla Válková opatrnější. Už teď je však také přesvědčená, že trestní stíhání Andreje Babiše v kauze spáchání dotačního podvodu bude zastaveno.

Emma Smetana vyslechla výklad profesorky Válkové: Stíhání Babiše bude nejspíš zastaveno
Foto: Vít Hassan
Popisek: Helena Válková na kampani ANO

Moderátorka Emma Smetana přivítala v internetové televizi bývalou ministryni spravedlnosti za hnutí ANO Helenu Válkovou. Zeptala se jí mimo jiné na to, zda je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, jak to naznačuje právní analýza Evropské komise, která však zatím není oficiální. „Na tuhle otázku teď nedovedeme odpovědět,“ poznamenala Válková. „Po právní stránce na to nedovedeme odpovědět,“ zdůraznila dáma, která podotkla, že se nevnímá ani tolik jako poslankyně jako spíše právnička. A jako právnička musí říct, že Babiš dodržel všechny české zákony o převedení svého majetku do svěřenských fondů.

Jenže v létě tohoto roku bylo přijato finanční nařízení, které otázku střetu zájmů ještě konkretizuje. Válková připomněla, že toto nařízení má vyšší právní sílu než české zákony a bude třeba se podívat na to, zda Babiš skutečně má problém. V tuto chvíli to zkrátka nevíme. „Já bych teď nevyloučila žádnou možnost,“ řekla Válková.   

„Na druhé straně, co mě hrozně štve, že už se dělají předem soudy, a nejsem politik natolik, abych si mnula ruce jako někteří moji kolegové a říkala, že jestli to bude dál takhle pokračovat, tak nám budou dál stoupat preference, protože každý druhý občan už pochopí, že to jsou cílené útoky na pana premiéra... Tak taková já nejsem, já ctím právní stát,“ poznamenala Válková.

Jasnou odpověď budeme pravděpodobně mít v lednu 2019. Odmítla se však vyjadřovat k jakýmkoli výrokům Babiše o střetu zájmů. „On je silná politická osobnost a já bych nechtěla kritizovat jeho výroky, protože si myslím, že si je za ně zodpovědný jako politik,“ uvedla Válková. Má však pochopení pro to, že je Babiš poměrně nekompromisní ve svém vyjadřování vůči médiím, které ho vystavují velkému tlaku. Válková o tomto tlaku ví své, protože sama byla „ostřelována“ z novin, které před lety koupil právě Andrej Babiš.

České stanovisko k Babišovu střetu zájmů je prý skvěle napsané, protože počítá i s tím, že přijde stanovisko Evropské komise, která má vyšší právní sílu.

V jednu věc ale skutečně věří. Věří v to, že Česko nebude muset vracet dotace, které čerpal Babišův Agrofert momentálně odložený ve svěřenském fondu premiéra v době, kdy byl Babiš předsedou vlády.

Ale ať už to dopadne, jak chce, voliči dali Andreji Babišovi jasnou důvěru, i když věděli, že je trestně stíhán, a on získal 78 poslanců. To je čistě politický pohled, za kterým si Válková také stojí. Preference ANO dále stoupají, což ukazuje, že nemalá část českých voličů Babišovi věří. I navzdory mediálním útokům.

„Mnoho mých kolegů a kolegyň se pozastavovalo nad tím, že vůbec jdu k vám, a já jsem říkala, že jsou tam inteligentní redaktoři, inteligentní prostředí, a myslím si, že by stálo za to pokusit se vysvětlit posluchačům DVTV, jak to vnímám já jako poslankyně hnutí ANO. Kdybych sem nešla, tak bych to nemohla vysvětlit,“ podotkla dáma.

„Ve vztahu k médiím to sdílím s ním (s Babišem). Myslím si, že je terčem cíleného útoku médií,“ konstatovala Válková. Především v otázce údajného únosu Andreje Babiše mladšího na Krym prý novináři Sabina Slonková a Jiří Kubík překročili pomyslnou etickou mez, za kterou už by se podle poslankyně nemělo jít. „Ve Švýcarsku to, čeho se dopustili, se téměř na 90 procent dopustili trestného činu. Dostali se do určitého soukromého prostoru a využili k tomu lest. To, co říkám, je můj názor, byť není na 100 procent potvrzený,“ poznamenala politička. 

Nesouhlasí však s tvrzením, že by na premiéra útočily jiné instituce jako třeba Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Pár slov věnovala i kauze farmy Čapí hnízdo, kde je Babiš obviněn z toho, že spáchal dotační podvod ve výši 50 milionů korun. „Pan kolega Faltýnek, tam už bylo trestní stíhání zastaveno. Je velká pravděpodobnost, že se tak stane i u Andreje Babiše. Teď jsem vázána mlčenlivostí ... ale vím asi některé skutečnosti, které jsem se dozvěděla s výkonem mé profese, a nerada bych o tom hovořila do médií,“ uzavírala pomalu rozhovor Helena Válková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…