Erik Best: Tohle si Sabina Slonková nezasloužila, pane Babiši

01.07.2014 13:04

K řadě novinářů, kteří se zabývají nečekaným odchodem Sabiny Slonkové z pozice šéfredaktorky MF Dnes, se přidal i americký novinář dlouhodobě žijící v Praze Erik Best. Poukázal na to, že jen málokdo si položil otázku, zda Slonková dělala svou práci skutečně dobře. Nicméně je přesvědčen o tom, že poté, co prý pomohla připravit základy pro Babišovo nepřátelské převzetí ČEZu, zasluhovala lepší zacházení.

Erik Best: Tohle si Sabina Slonková nezasloužila, pane Babiši
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Best připomíná, že náhlý odchod Slonkové jen po šesti měsících ve funkci vzbudil spekulace ohledně jeho pravé příčiny. Ovšem jen málokdo si položil otázku, zda Slonková dělala svou práci dobře.

Někdy novinář postoupí na úroveň své nekompetentnosti

Česko-americký novinář píše, že ještě více než na jiných trzích žije v české žurnalistice přesvědčení, že investigativní reportér s dobrými kontakty nutně umí dobře psát, že redaktor umí dělat editora, že editor umí pracovat jako šéfredaktor, a že šéfredaktor umí vydávat noviny.

„Často však zafunguje Peterův princip a novinář postoupí na úroveň své nekompetentnosti,“ naznačuje Best, že za odchodem Slonkové mohou být i její nedostatečné manažerské schopnosti.

Co přesně napsal Erik Best najdete ZDE

To si Slonková nezasloužila

Své krátké zamyšlení Best končí větou, která naznačuje, že Slonková nebyla úplně nezávislá na majiteli novin, jímž je Agrofert Andreje Babiše: „Poté, co Slonková s MF Dnes pomohla připravit základy pro Babišovo nepřátelské převzetí ČEZu, zasluhovala lepší zacházení.“

To, že Slonková byla na Babišovi značně nezávislá, naznačil server Respekt.cz. Podle něj MF Dnes za dob šéfredaktorky Slonkové často kriticky psala o problémech v Babišově hnutí ANO a nebála se kriticky psát i o soudu Babiše o jeho komunistickou minulost.

Nechtěla psát pěkně o inzerentech?

Podle Respektu ale za odchodem Slonkové může být i šéf představenstva Mafry Štěpán Košík a obchodní ředitel tištěných titulů Mafry Roman Stolejda. Ti měli Slonkovou tlačit k tomu, aby MF Dnes nepsala vůbec nebo přívětivěji o firmách, které hrozily v listu zastavením inzerce.

Sama Slonková svůj odchod pro server Mediaguru.cz komentovala slovy: „Moje názory na obsah se diametrálně rozcházejí se zbytkem vedení firmy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…