Europoslanec Falbr přesvědčil Rusnoka k návštěvě Mostu. Jde i o peníze z dotací

19.11.2013 22:20

Premiér Rusnok a ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala budou tento týden v Mostě. Problémy, které tu jsou a které dosahují minimálně stejné úrovně jako na Ostravsku, nemohou podle europoslance Richarda Falbra čekat na novou vládní garnituru. Už proto, že sever si nechce nechat proplout mezi prsty peníze, které měl slíbené ze zbytků evropských dotací.

Europoslanec Falbr přesvědčil Rusnoka k návštěvě Mostu. Jde i o peníze z dotací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Premiér Jiří Rusnok a ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala přijedou do Mostu tento čtvrtek 21. listopadu, a  to na pozvání předsedy Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje a europoslance Richarda Falbra. Měli by zde na zasedání krajské tripartity vysvětlovat možnosti pomoci Ústeckému kraji, které vyplývají z vládního usnesení ze září letošního roku.

Sever nesmí být na chvostu jen kvůli aktualitám z Ostravska

Vláda na konci září přijala usnesení, v němž navrhuje možnosti řešení krizové situace v Moravskoslezském kraji. „Některé body tohoto usnesení se ale týkají i Ústeckého kraje, který se dlouhodobě potýká s obdobnými problémy jako severní Morava. Vláda ale ve svém usnesení pouze navrhuje cesty, jak situaci řešit, nikoli konkrétní formy pomoci,“ upozorňuje Richard Falbr.

Z vládního usnesení mimo jiné vyplývá, že by na pomoc Moravskoslezskému a Ústeckému kraji mohly být do konce letošního roku využity nevyčerpané finanční prostředky z  evropských fondů.

Europoslanec z Mostu se proto rozhodl přesvědčit premiéra a ministra průmyslu k příjezdu přímo do Ústeckého kraje. „Jsme si vědomi, že vláda je v demisi a má pouze omezený mandát, ale nemůžeme si dovolit čekat s řešením problémů kraje na novou politickou reprezentaci. Nejde nám o žádné politické proklamace, ale o skutečnou pomoc regionu, který dlouhodobě patří k nejpostiženějším,“ vysvětlil.

Pobídky pro investory čtyřnásobné

Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje se už nyní snaží jednat s příslušnými ministerstvy, jak by konkrétní podpora mohla vypadat. Chystá se jednání na Ministerstvu životního prostředí, na Ministerstvu školství došlo k předběžné dohodě o možném využití financí na vzdělávání, hlavně na posílení technických oborů a spolupráce firem se školami. Aktivní je na severu i tamní Krajská hospodářská komora. Ta se angažuje v jednáních o pobídkách pro investory. „Vítáme rozhodnutí o zvýšení pobídky na vznik jednoho pracovního místa z 50 na 200 tisíc korun. Budeme však ještě dále jednat s CzechInvestem o další pomoci pro Ústecký kraj,“ uvedl František Jochman, předseda krajské komory.

Další z možností, jak oběma postiženým regionům pomoci, je podle vládního usnesení také zvýhodnění Ústeckého a Moravskoslezského kraje při přípravách nového programovacího období evropských fondů. „Rozhodně bychom možnost žádat víc prostředků do regionů přivítali,“ doplnil Martin Klika, radní Ústeckého kraje pro oblast bezpečnosti a sociálních věcí.

To je mimo jiné také úkol Paktu zaměstnanosti Ústeckého kraje. Jeho signatáři jsou kromě hospodářské a sociální rady také Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Ústecký kraj a Krajská hospodářská komora Ústeckého kraje. Obracet se budou na Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…