Europrezident Tusk svolává kvůli kvótám evropské lídry. Donutila ho prý k tomu Merkelová

18.09.2015 10:42

V situaci, kdy Evropu štěpí názor na přijímání uprchlíků a stanovení kvót na jejich počty, svolává prezident EU Donald Tusk mimořádnou schůzku Evropské rady. Jak píší Britské listy, vyžaduje to po něm německá kancléřka Angela Merkelová.

Europrezident Tusk svolává kvůli kvótám evropské lídry. Donutila ho prý k tomu Merkelová
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Kvóty, o které hlavně půjde, mají podle Britských listů ulevit Německu a Švédsku, hlavním cílům nově příchozích imigrantů. Řešit se bude též situace v Chorvatsku, kam se uprchlická vlna stočila poté, co Maďarsko uzavřelo hranice se Srbskem a proti jejich narušitelům použilo slzný plyn, děla a gumové projektily. „Proti zoufalým lidem, natlačeným na nová maďarská opevnění z žiletkového drátu,“ vysvětlují Britské listy.

Evropa se prý nedokáže shodnout na ničem, kromě obnovování kontrol na hranicích. Proto prý ani není jasné, čeho chce vlastně schůzka Evropské rady dosáhnout. Kvóty, které by definitivně nastavily procenta uprchlíků, jež budou členské státy odebírat, zuřivě odmítá Británie a pět středoevropských zemí; naopak na nich trvá Německo a Švédsko, a také Rakousko a Itálie.

Britské listy také citují „jednoho východoevropského diplomata“, podle kterého by jeho země mohla s kvótami souhlasit, „ale bude nutné za to zaplatit cenu“.

Naopak slovenský premiér Robert Fico jasně prohlašuje, že si „nenechá nic diktovat“ a pokud budou nějaké kvóty stanoveny, nemíní je dodržovat. Evropští Zelení zase varují, aby se Německo v takto zásadní otázce nesnažilo prosadit svou vůli silou. „Stále více lidí se k EU obrací zády. Tomu bychom se měli vyhnout,“ varoval jejich europoslanec Philippe Lamberts.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…