Evropa měla naivní názory na migraci, uznal český premiér v Izraeli

22.05.2016 19:44

Evropa nebyla připravena na migrační krizi a v jejím úvodu měla řadu naivních názorů na její příčiny. Řekl to český premiér Bohuslav Sobotka při dnešním setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem v Jeruzalémě.

Evropa měla naivní názory na migraci, uznal český premiér v Izraeli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Česko podle Sobotky situaci na Blízkém východě dlouhodobě sleduje a nejen díky vztahu s Izraelem jí rozumí lépe než řada partnerů v Evropské unii. „Znalost situace v regionu ČR hodně pomohla zaujímat realistické postoje v oblasti migrační krize,“ řekl Sobotka.

Předseda vlády zdůraznil, že vazby s Izraelem sahají až do doby, než Izrael vznikl. „Nepochybně budeme diskutovat o bezpečnosti a obraně, ale i o vědě a výzkumu, rozvíjí se i vzájemný obchod,“ shrnul další body jednání. Sbližovat země mohou i pragmatické a praktické věci, jako například turistika, dodal.

Šestasedmdesátiletý Rivlin přivítal Sobotku a dalších sedm členů české vlády po poledni ve své rezidenci v Jeruzalémě. „Jako přátelé se shodneme na tom, že se někdy neshodneme, to je smysl přátelství. Moc oceňujeme váš přístup,“ řekl Rivlin české delegaci. Bezpečnostní situaci v regionu Blízkého východu pak popsal jako chaotickou, ve které nezbytně neplatí, že „nepřítel vašeho nepřítele je vaším přítelem“.

Sobotka zahájil dopoledne jednodenní návštěvu v Izraeli v Háji národů

Bývalý předseda izraelského parlamentu (Knesetu) Rivlin se setkal se Sobotkou již potřetí, loni v říjnu se sešli při Rivlinově návštěvě v Praze. Kromě Sobotky se tehdy izraelský prezident setkal s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem a spolu s prezidentem Milošem Zemanem uctili v Terezíně památku obětí druhé světové války.

Sobotka zahájil dopoledne jednodenní návštěvu v Izraeli v Háji národů. Les poblíž Jeruzaléma spravuje Židovský národní fond a hlavy zahraničních států a premiéři zde zasazují stromy. „Dovolte mi, abych na tomto krásném a symbolickém místě vyjádřil naději, že se v budoucnu bude moci stát Izrael a jeho občané těšit míru,“ řekl Sobotka.

Mluvčí fondu připomněli, že v roce 2011 zde zasadil strom už premiér Petr Nečas a před třemi lety prezident Zeman.

Sobotka také hovořil s předsedou izraelského parlamentu Julim Edelsteinem. Odpoledne čekají premiéra spolu s dalšími členy českého kabinetu mezivládní konzultace s izraelskou stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…