Sobotka: Ne, nebudeme vystupovat z EU. Ani stavět plot na hranicích

21.01.2016 12:02

AKTUALIZACE Premiér Bohuslav Sobotka dnes ve Sněmovně poslancům řekl, že migraci může Evropa zvládnout jen za předpokladu, že budou evropské státy navzájem spolupracovat. „Jen evropská spolupráce, a ne izolované kroky jednotlivých států pomohou situaci vyřešit. Chci odmítnout návrhy, že bychom kvůli tomu vystoupili z EU a že bychom snad oplotili Českou republiku,“ řekl dnes premiér. Poslanci totiž ve zvláštním bodu probírají migrační krizi, a to na žádost Úsvitu. Migraci do programu schůze se totiž podařilo včera prosadit předsedovi poslanecké frakce Úsvitu Marku Černochovi.

Sobotka: Ne, nebudeme vystupovat z EU. Ani stavět plot na hranicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka se svým úvodním proslovem

Poslanci dnes probírají ve Sněmovně migrační krizi, kterou se podle některých opozičních poslanců nedaří Evropě vůbec zvládat.

„Prokazatelně jsme uprostřed největší vlny uprchlíků, a to v souvislosti s přílivem dalších osob do EU, a zatím došlo jen k malému snížení počtu těchto lidí. Státy EU se dostávají pod stále větší tlak, řešení musí být postaveno na těchto pilířích: Jen evropská spolupráce, a ne izolované kroky jednotlivých států pomohou situaci vyřešit. Chci odmítnout návrhy, že bychom kvůli tomu vystoupili z EU a že bychom snad oplotili Českou republiku. Tyhle recepty by v žádném případě nefungovaly a dotklo by se to i života v ČR. Uprchlíci nejsou organizovaná armáda,“ zmínil dnes k migrační krizi ve Sněmovně premiér Bohuslav Sobotka.

Podle premiéra prý Evropa doplácí na fakt, že jsme před časem ignorovali válku v Sýrii a v Iráku. Řešení migrační vlny se podle něj rozhodně neobejde bez porážky Islámského státu (IS) a bez vyřešení válečné krize v Sýrii.

Na řešení migrační krize v Evropě se musí podle Sobotky rozhodně podílet i Turecko, které je zapotřebí podpořit všemi možnými způsoby. Ochranu hranic schengenského prostoru je podle něj ale třeba řešit organizovaně a na to pak musí navázat bezproblémové azylové řízení.

„Evropa nemůže migraci řešit za cenu svého ohrožení. Základní regulace migrace musí probíhat na vnější schengenské hranici a je třeba, aby se na tom podílely všechny státy. To je celoevropský úkol,“ poznamenal kromě jiného premiér.

Přistěhovalecká politika musí mít podle něho pravidla a limity. „Evropa podle mého názoru musí pomoci lidem, kteří utíkají před válkou a kteří utíkají před pronásledováním, ale nemůže to dělat za cenu svého vlastního ohrožení,“ zdůraznil dále předseda vlády.

Kromě nutnosti posílení vnější schengenské hranice, také zmínil zřízení funkčních hotspotů nebo pro funkční návratovou politiku. Řešením podle Sobotky není stálý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků.

„Skutečnost, že jednotné evropské řešení není dosud funkční, přerůstá v ohrožení schengenského prostoru," poznamenal Sobotka.

Černoch: Vláda se nesnaží!

„Pan premiér hovořil o zájmech jiných států a ne zájmů občanů České republiky. My požadujeme pouze striktní kontrolu na hranicích ČR, ale nechceme uzavřít Českou republiku,“ namítl na premiérova slova šéf poslanecké frakce Úsvitu Marek Černoch.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pak Černoch poznamenal:

:„Kroky, které EU dělá, jsou ale naprosto nedostačující. Hovoří se sice o společné pohraniční stráži EU, ovšem tento návrh je podle nás absolutně nesmyslný, protože teprve v polovině tohoto roku se bude projednávat úplně první návrh, který naznačí, jak by společná pohraniční stráž vůbec mohla vypadat. To ale již bude pozdě, neboť to bude ve chvíli, kdy migrační vlny budou opět kulminovat.“

Podle Černocha není prý tak úplně pravda, co říká ke krizi s migranty premiér Sobotka. Místo proklamací, které tvrdí, je dle něj prý zapotřebí, aby se věci reálně pohnuly.

„My teď potřebujeme hlavně konkrétní činy, a to nejen v rámci EU, ale hlavně v rámci ČR. Po premiéru Sobotkovi a ministru vnitra Chovancovi budeme požadovat okamžité zavedení ochrany státních hranic. Budeme také chtít, aby se prosadil náš návrh azylového zákona, aby azyl nemohl dostat žádný cizinec, který spáchá trestný čin,“ vyjmenoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Černoch včera.

Co dalšího na konto předsedy vlády a jeho projevu řekli dnes poslanci? Tak třeba Milan Šarapatka z Úsvitu Sobotkova slova označil tvrzením, že jde "jen o planá slova a žádné činy“.

Vy tak umíte ekvilibristiku...

Komunista Zdeněk Ondráček také vystřihl zklamání nad Sobotkou. „Jsem velmi zklamán tím, co jste řekl. Je to absolutně o ničem, jen samé ´předpokládáme´ a nic faktického. Je mi to upřímně líto. Vy tak umíte ekvilibristiku se slovy...,“ ironizoval Sobotkův projev Ondráček.

Poslankyně a někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) připomněla, že zítra do Česka přijíždí britský premiér David Cameron a měl by se setkat kromě prezidenta Miloše Zemana právě i s premiérem Sobotkou, ale ona nic o této návštěvě v projevu Sobotky neslyšela. Přitom se podle ní očekává, že politici budou spolu jednat o budoucnosti Británie v EU a ona by chtěla znát podrobnosti k požadavku Velké Británie v rámci migrační krize.

Ostatní politici pak namítali, že Sobotka třeba nezmínil nic o postoji Německa a Angely Merkelové, která pro migranty otevřela náruč dokořán. Velmi kritický byl ke slovům Sobotky taktéž předseda ODS Petr Fiala.

„Vaše vláda jedná, ale trvale proti občanům této republiky, navíc jednáte ve prospěch EU,“ zkritizoval premiéra a kroky vlády Tomio Okamura (nezařaz.)

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) poslancům řekl, že mu připadá nehorázné, když musí poslouchat, že vláda nic nedělá. „Dnes jsme jednali se zástupci Červeného kříže. Česko se snaží umožnit humanitární pomoc do oblastí v Sýrii, kam jsme se zatím nedostali,” rozhorlil se v ostrém projevu Zaorálek.

Snad jediný, kdo Sobotkovi poděkoval za jeho projev, byl čestný předseda TOP 09 a někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. I on ale našel mouchu na vládním migračním plánu. Podle něj totiž chybí plán, jakým způsobem chce vláda uprchlíky integrovat. „Když je budeme držet v táboře, děláme si problémy do budoucna. Uprchlíky budeme muset co nejlépe integrovat,“ zdůraznil Schwarzenberg.

Zástupci vlády také kritizovali řadu faktických poznámek. Třeba podle ministra Zaorálka poslanci faktické poznámky zneužívají. K této kritice se přiklonil i premiér.

„Zvrhává se to do mediálních sloganů, je to mimo debatu,“ poznamenal Sobotka.

„My ale musíme využívat faktické poznámky, abychom se dostali na řadu,“ oponoval ovšem tomu poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Přejeme si, aby Británie zůstala v EU, jinak ji to oslabí. Udělejme ale všechno pro to, aby Británie zůstala na palubě,“ zdůraznil později k faktickým poznámkám opozice premiér s tím, že pokud by ale Česká republika vystoupila z EU, tak by pak musela vystoupit odevšad a to by ČR poškodilo.

Kromě toho na výtky opozice Sobotka zmínil, že vláda má bezpečnostní situaci plně pod kontrolou.

Nakonec předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura předložil návrh, aby Sněmovna debatu o migrační krizi přerušila do úterý. Poslanci to hlasováním schválili.

TOP 09: Musí dodržovat naše zákony!

Postoj k řešení migrační krize prezentovala dnes na brífinku opoziční TOP 09. "Z našeho pohledu je důležité nalézt pragmatické a racionální řešení, které ale zároveň neovlivní možnost cestovat, pracovat a vyvážet zboží v rámci schengenského prostoru," řekl novinářům místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Evropa musí trvat na dodržování zákonů a pravidel. "V Evropě nemohou zůstat ti, kteří nebudou dodržovat naše zákony, nepřijmou naše hodnoty a zvyklosti," uvedla další místopředsedkyně Helena Langšádlová.

TOP 09 ale na druhou stranu mluví o zřízení evropské pobřežní a pohraniční stráže o dostatečné kapacitě, vytvoření hotspotů i jako detenčních zařízení, zřízení mimoevropských azylových center, o boji s pašeráky lidí, vzniku evropské humanitární a také návratové agentury a o stanovení bezpečných zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…