Evropa už musí konat, nelze čekat, až se to stane podruhé potřetí, říká rozhodně ministr Stropnický

14.11.2015 15:37

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je syrská armáda v Sýrii jedinou protiislámskou silou, která tam na zemi působí. Pařížské útoky mohou mít podle něj vliv na její další vyzbrojování moderní, především ruskou technikou. Nevyloučil rozšíření pozemní operace. Ministr to dnes řekl novinářům po zvolení předsedou pražské ANO v reakci na sérii teroristických útoků v Paříži, které si vyžádaly několik desítek životů.

Evropa už musí konat, nelze čekat, až se to stane podruhé potřetí, říká rozhodně ministr Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

"Myslím si, že toto může mít vliv na to, že bude (syrská armáda) dále vyzbrojována, jak už je několik týdnů, a to docela špičkovou, moderní, především ruskou technikou. Protože to je vlastně jediná síla protiislámská, která tam na zemi působí," řekl Stropnický. "Nevylučoval bych ani nějaké rozšíření pozemní operace, ale to je nesmírně složitá debata, protože to by se nepochybně neobešlo bez mnoha obětí na životech," dodal.

Síly syrské armády v posledních týdnech masivně podporuje Rusko, a to materiálně i leteckými útoky.

Evropa musí konat, nelze už čekat

Útoky Stropnický označil, stejně jako místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš, za barbarské. Jsou podle něj útokem na Evropu jako takovou. "Domnívám se, že tady to už je hraniční a že tady už musí Evropa konat, musí se shodnout a musí jednat. Nelze čekat, až se to stane podruhé, potřetí," řekl.

Babiš zopakoval, že to je barbarský a brutální čin. Je podle něj nesmírně důležité vědět, jestli se atentátníci narodili ve Francii nebo přišli jako vycvičení z takzvaného Islámského státu. Poznamenal, že evropští politici všechno komentují, potom jsou ale málo akční. "Evropa se musí naučit být akční a musí samozřejmě reagovat a musí tajné služby vyhodnotit, co se vlastně stalo a jak je to možné," řekl. Zároveň řekl, že českým občanům podle informací tajných služeb nic nehrozí. "Evropa se musí sjednotit, protože my jsme, myslím, ve válce s Islámským státem," dodal.

Bezpečnostní složky nemají informace, "které by vedly k vynuceným, nadstandardním krokům". Přesto Stropnický nevyloučil, že by se po odpoledním jednání Bezpečnostní rady státu mohlo k některým přistoupit. V první linii je podle něj policie, ale i armáda má několik stovek vojáků v režimu okamžité pohotovosti, dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…