Evropská komise si znovu všímá Česka. Tentokrát kvůli služebnímu zákonu

10.03.2018 7:57

Evropská komise nemá námitky ke změnám služebního zákona, které by měla příští týden schválit česká vláda v demisi. ČTK a Českému rozhlasu to po svém jednání v Bruselu řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Dodala, že zástupcům unijní exekutivy vyvracela „mýty“ kolem novely a obě strany podle ní došly k závěru, že chystané úpravy jsou technického rázu.

Evropská komise si znovu všímá Česka. Tentokrát kvůli služebnímu zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Evropská komise později odpoledne zdůraznila, že novelu českého služebního zákona zatím studuje a žádné své hodnocení tudíž ještě nemá.

„Tak, jak je to dneska připraveno, jsou to technické změny, které povedou k vyšší kvalitě státní správy,“ řekla dnes v Evropské komisi ministryně Dostálová. Novela podle ní nemá žádný dopad na takzvanou „dohodu o partnerství“, na jejímž základě čerpá Česká republika peníze z evropských fondů.

„Komise uvítala informaci o chystaném doplnění zákona o civilní službě, kterou poskytla paní ministryně Dostálová. Komise na schůzce neposkytla žádné své hodnocení,“ zdůraznila později pro ČTK mluvčí unijní exekutivy. Komise nyní návrhy změn teprve studuje, a proto se svým komentářem bude moci přijít teprve v příštích týdnech.

Se zástupci komise se česká strana domluvila, že poté, co vláda novelu příští týden potvrdí, sejdou se ještě se zástupci unijní exekutivy k technickým jednáním představitelé Ministerstva vnitra. „Jinak samozřejmě komise byla ráda, že jsme jim vyvrátili mýty, které proběhly v médiích,“ dodala Dostálová.

Kabinet premiéra Andreje Babiše na konci února jednání o novele služebního zákona odložil.

Norma by měla uvolnit režim zaměstnávání náměstků na ministerstvech častějším hodnocením. Uvažuje se i o možnosti, aby mohli státní tajemníky hodnotit přímo ministři, nikoli jen vedení státní služby. Vláda také zvažuje otevření druhých kol výběrových jednání lidem mimo státní službu a zkrácení doby potřebné praxe.

Záměr kritizuje opozice, která v té souvislosti mluví o čistkách na ministerstvech. Zákon, který platí od ledna 2015, měl pomoci odpolitizovat státní službu, minulá vláda ho přijala i kvůli požadavkům Evropské unie. Loni ho novelizovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…