Evropští žalobci uzavřeli kauzy Babiše. „Omluvy? Nějak ticho,“ zní z ANO

09.12.2023 17:37 | Monitoring

Evropští žalobci uzavřeli kauzy Andreje Babiše. Nepodařilo se jim prokázat, že došlo k úmyslnému podvodu vůči rozpočtu Evropské unie. Informují o tom Seznam Zprávy. „Kde je omluva?“ ptá se poslankyně Margita Balaštíková (ANO).

Evropští žalobci uzavřeli kauzy Babiše. „Omluvy? Nějak ticho,“ zní z ANO
Foto: www.potravinynapranyri.cz
Popisek: Andrej Babiš

České úřady případ předaly Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) na jaře 2021, aby rozhodl o podání žaloby ve věci střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Případ se soustředil na komplex Čapí hnízdo, resortu a ekocentra na břehu Slavničského jezera, asi 60 kilometrů jižně od hlavního města, informovala investigativní skupina OCCRP.

V letech 2007 až 2013 získal Babišův resort dotace EU ve výši zhruba dvou milionů eur pro malé a střední podniky. Policie měla podezření, že Babiš zakryl vlastnickou strukturu Agrofertu tím, že Čapí hnízdo nakrátko převedl na svou rodinu, aby se dostal k dotacím. Později Čapí hnízdo znovu navázalo spojení s Agrofertem pod jednou z jeho dceřiných společností IMOBA.

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) uzavřel téměř všechny případy, v nichž se zabýval podezřeními ze střetu zájmů u bývalého premiéra a poslance ANO Andreje Babiše. „Střet zájmů není podle platných českých zákonů trestným činem. Naše vyšetřování neumožnilo prokázat, že střet zájmů byl záměrně zatajován s úmyslem podvést rozpočet Evropské unie,“ zdůvodnila, proč byly případy zamítnuty, mluvčí EPPO Paula Telo Alves pro Seznam Zprávy.

Prověřování se týkalo doby, kdy byl Babiš premiérem a zároveň podle auditů Evropské komise mohl mít vliv na řízení Agrofertu, uvedly Seznam Zprávy.

Členka Babišova hnutí ANO Margita Balaštíková po uzavření téměř všech Babošových kauz ze strany evropských žalobců, čeká na omluvu. „Očekávám omluvy. Je nějak ticho,“ napsala v reakci na článek Seznam Zpráv politička.

Diskutující ji následně ubezpečili, že omluvu od Babišových oponentů očekávat nemůže. „Oni se ho potřebovali zbavit, protože věděli, že by prohráli na celé čáře,“ napsala Lubomíra Šišovská. Jíni doporučovali prověřit představitele současné vlády, například Mariana Jurečku, lidoveckého ministra práce a sociálních věcí.

Evropští žalobci se v souvislosti s případem střetu zájmů expremiéra Andreje Babiše zabývají už jen kauzou Penam z holdingu Agrofert. Týká se stamilionové dotace na výrobní linku pro Pekárnu Zelená louka. Evropské komisi vadilo, že peníze na tento projekt šly z programu na inovace, ale linka podle ní nebyla inovativní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

co na to soudruzi piráti, Bartoš zavelí k hromadné omluvě?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusembau , 09.12.2023 17:47:54

|  26 |  1

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …