„Exkrementy z úst!“ Na Válkovou se valí další peklo kvůli Urválkovi, vytekl i Břéťa Rychlík

10.01.2020 18:10

Do debaty kolem předlistopadové spolupráce kandidátky na ombudsmanku Heleny Válkové s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem vstoupili ti, kteří znali někdejší disidenty, jimž tzv. „ochranný dohled“, který v práci s Urválkem Válková obhajovala, ničil život.

„Exkrementy z úst!“ Na Válkovou se valí další peklo kvůli Urválkovi, vytekl i Břéťa Rychlík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Kandidátka na ombudsmanku Helena Válková (ANO) sepsala za komunismu článek společně s někdejším prokurátorem Josefem Urválkem, který soudil i oběť justiční vraždy Miladu Horákovou. Válková v článku hájila tzv. „ochranný dohled“, institut, kterým režim trápil disidenty.

Na svou obhajobu poté, co kauzu rozmázla média, Válková mluvila o tom, že „ochranný dohled!“ byl podle ní určen pro „těžké zločince“.

Tím popudila některé pamětníky, kteří se znali s tehdejšími „nepřáteli režimu“, a vyprovokovala reakci.

Na sociální síti promluvil například dokumentarista Břetislav Rychlík. Ten o Válkové napsal, že je „bezectná odpudivá kariéristka“. „To je opravdu tak lidsky ubohé. A ještě vyhrožuje žalobou,“ napsal Rychlík s odkazem na to, že Válková hrozí žalobou portálu Info.cz, kde se informace o její spolupráci s Urválkem objevila poprvé.

Rychlík posléze popsal, jak tzv. „ochranný dohled“, který Válková v článku obhajovala, za socialismu fungoval v praxi a jak dopadal na někdejší disidenty. „Grunťas se mohl pohybovat jen na Praze 2, nesměl do veřejných prostor, třeba hospod, aby se nepotkával s lidma. Jemu a Magorovi (a každému) při ochranném dohledu mohli policajti kdykoliv vtrhnout do bytu,“ napsal Rychlík v souvislosti s případem disidenta a někdejšího politického vězně Jiřího Gruntoráda.

Kromě toho čelil dle Rychlíkových slov dotyčný i „šikaně“ v tom smyslu, že nesměl opustit bydliště a musel být od šesti večer doma. „Takže třeba ve čtyři ráno vtrhli fízlové do dětského pokojíčku a krumpáčem začali rozbíjet zeď, jestli tam není psací stroj, nebo samizdat. Hnus, hnus, hnus,“ napsal Rychlík, s tím, aby mu „nekázali“ o „primitivním antikomunismu“.

Vyjádřil se i někdejší zaměstnance Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a dle svých slov známý Gruntoráda.

„Až dodnes jsem si myslel, že můj přítel Jirka Gruntorád je slušný člověk a on je to ve skutečnosti těžký zločinec. Díky paní profesorko, otevřela jste mi oči,“ napsal Radek Schovánek. V diskusi pak Schovánek Válkové doporučil, aby už „neotvírala ústa“, jelikož prý kdykoliv to udělá, tak z nich vypadne „exkrement“.

Jiří Gruntorád byl za minulého režimu disidentem a chartistou. Za socialismu byl šikanován a nucen pracovat v dělnické profesi. Roky 1981 až 1983 strávil Gruntorád v obávaném komunistickém vězení v Minkovicích. V tomto zařízení docházelo k častému bití vězňů, kteří byli rovněž nuceni pracovat pro výrobce bižuterie, firmu Preciosa.

Právě Minkovice se staly osudnými i poslední oběti komunistické zvůle v Česku, disidentovi a lidskoprávnímu aktivistovi Pavlovi Wonkovi. Důvodem Vonkova posledního a fatálního pobytu v komunistickém vězení bylo právě nedodržení podmínek tzv. „ochranného dohledu“, který ve své práci s Urválkem obhajovala Válková.

Proti aspiraci Válkové do křesla ombudsmanky již nyní ve světle kauzy vzniká petice pod záštitou Klubu na obranu demokracie (KOD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…