Exministr tvrdě o úředníkovi: Ten by měl sedět

29.04.2013 15:08

Regionální úředník, šéf ŘSD v Hradci Králové Marek Novotný, o němž ParlamentníListy.cz informovaly minulý týden, je velmi zajímavá osoba rovněž pro exministra dopravy Víta Bártu (VV). Jak naší redakci řekl, není možné, aby byl v čele takové společnosti.

Exministr tvrdě o úředníkovi: Ten by měl sedět
Foto: Archiv VV
Popisek: Vít Bárta u řečnického pultu na Zastupitelstvu města Plzně

"Všechno, co mimo jiné Věci veřejné dokázaly ve vládě, bylo vyhnat Langerovy lidi z policie a kmotry ODS právě z ŘSD. Policejní puč s odchodem dnes už bývalého prezidenta Lessyho a nyní Martince naznačuje, že teď už jen Bradáčová pustí souseda z vazby rovnou do vedení ŘSD."

Bárta tak nepřímo konstatoval, že právě Novotný, o němž se nechvalně psalo v minulosti již několikrát, by měl být za mřížemi a ne v čele státní firmy. Jak ParlamentníListy.cz informovaly, tento státní zaměstnanec podle několika zdrojů jezdí luxusním vozem jaguár.

Jak ovšem tvrdí vedení ŘSD: "Pan ředitel žádný luxusní jaguár za několik milionů korun nikdy nevlastnil a nevlastní, vlastní 11 let staré auto značky Jaguár, které koupil jako auto poškozené za 120 000 Kč (možno doložit kupní smlouvou), modré barvy," reagovala následně pro ParlamentníListy.cz šéfka oddělení komunikace ŘSD Martina Vápeníková.

Zajímavé je, že ani Vápeníková, ani Novotný, ale ani generální ředitel ŘSD Čermák do vydání článku příliš snahy o reakci neprojevili a problém byl i v tom, aby zvednuli telefon.

Pikantní na tom je i fakt, že Novotný byl již v roce 2005 pranýřován časopisem Respekt pro plýtvání a nestandardní přístup k zakázkám. „Přišlo se totiž na to, že vysoce postavení státní úředníci jezdí na luxusní výlety do ciziny za peníze soukromých firem, které se pak u stejných úředníků ucházely - a vyhrávaly - v soutěži o státní zakázky. Když tahle 'úplně běžná praxe' státní firmy Ředitelství silnic a dálnic ČR vyšla letos v létě najevo, vzbudilo to v médiích a u veřejnosti rozruch," uvedl tehdy Respekt s tím, že jednou z černých ovcí je právě Marek Novotný. Ten byl na svůj dosavadní post jmenován dnes už bývalým ministrem dopravy Pavlem Dobešem (LIDEM).

Pokud jde o Ředitelství silnic a dálnic obecně, Stanislav Beránek z Transparency International před časem upozornil, že tento subjekt údajně patří mezi deset firem nejvíce podezřelých z korupce. ŘSD mohlo podle Beránka českému státu způsobit škodu téměř 300 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…