Expert: V Kremlu sedí dva lidé, kteří vytvářejí témata pro propagandu. Ta pak tlačí do médií. Máme důkazy

02.03.2016 8:47

Ruská propaganda šířená po celém světě prostřednictvím různých webů je řízena z jednoho centra spolupracovníky ruského prezidenta Vladimira Putina. Serveru Echo24 to řekl Jevhen Fedčenko, spoluzakladatel webu StopFake.org, který se snaží vyvracet dezinformace o dění na Ukrajině a bojovat proti manipulacím šířeným prokremelskou propagandou. Rozhovor vznikl u příležitosti Fedčenkovy návštěvy Prahy, kam přijel na pozvání think-tanku Evropské hodnoty.

Expert: V Kremlu sedí dva lidé, kteří vytvářejí témata pro propagandu. Ta pak tlačí do médií. Máme důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Podle Fedčenka je ruská propaganda organizována jak vertikálně, tak horizontálně a využívá všech možných prostředků. „Vytvářejí tematické rámce pro diskuse, které se snaží protlačit do různých médií. Máme stále víc důkazů, že je to řízeno přímo z Moskvy a že jsou angažováni lidé z prezidentského úřadu jako Alexej Gromov (zástupce kancléře Vladimira Putina) a Timur Prokopenko (šéf oddělení vnitřních záležitostí Kremlu), kteří to koordinují a vytvářejí témata diskusí. Máme informace od Anonymous International, kteří nám dodali důkazy, že jmenovaní to organizují, takže to nejsou iniciativy lidí zezdola, ale je to řízeno shora,“ řekl Fedčenko.

Celý text je ZDE

Podle něj Anonymous se zmíněným lidem dostali do mailů a esemesek. „Například shromáždili 48 000 textovek Timura Prokopenka. Ty zcela jasně ukazovaly, jak vše plánoval a organizoval. A další svědectví přicházejí od ruských novinářů, kteří se na tom odmítli podílet a odešli. Například ti, co opustili RT a popsali, jak dostávali instrukce, jak mají referovat o Ukrajině,“ uvedl Fedčenko.

Uvedl příklad několika nebezpečných mediálních manipulací, kterých se proruská média dopustila. „Například reportáž o tom, jak ukrajinská armáda na východě Ukrajiny provádí genocidu. Tato reportáž připravovala půdu pro politickou a diplomatickou ofenzivu, a přitom to byla lež, ukrajinská armáda tam ve skutečnosti ani nebyla,“ uvedl Fedčenko.

Zaznamenal také bizarní dezinformace. Například tu, že prezident Obama zakázal v USA hraní na balalajku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…