Expert a akcionář Šnobr: Ještě horší, než za Babiše. Lež, podvody, arogance

11.03.2024 16:46 | Monitoring

Energetický expert a minoritní akcionář ČEZu Michal Šnobr tvrdí, že kabinet Petra Fialy je ještě horší než předchozí vláda Andreje Babiše, a to zejména kvůli aroganci, s jakou jedná. Šnobr se prý téměř nikdy neshodl ani s Babišem nebo Karlem Havlíčkem, ale ti s ním na rozdíl od současné vlády alespoň jednali. Současná vláda, to je podle něj „jen lhaní, podvody, poškozování soukromého majetku a štítivé ignorování doprovázené arogantním přehlížením.“

Expert a akcionář Šnobr: Ještě horší, než za Babiše. Lež, podvody, arogance
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Expert na energetiku a menšinový akcionář společnosti ČEZ Michal Šnobr

Šnobr je k vládě Petra Fialy kritický dlouhodobě, a to zejména kvůli vládnímu přístupu k energetickému sektoru. Šnobrovi vadí například zavedení daně z neočekávaných zisků, která podle něj byla namířena čistě proti akcionářům ČEZu a podle Šnobra byla navíc v rozporu s nařízením Evropské unie.

„Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura se prosazováním daně z nepřiměřených zisků staví proti nařízení EU 2022/1903 ze 6. 10. 2022. Alespoň tak to tvrdí investor a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr s tím, že zmíněné nařízení EU je dokonce v rozporu s českým návrhem zavedení zmíněné mimořádné daně ze zisků,“ uvedl na sklonku roku 2022, kdy se windfall tax připravovala.

Pánované příjmy daně z bankovního a energetického sektoru, které ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odhadoval na více než 80 miliard, byly navíc ani ne poloviční. Vybralo se nakonec jen kolem 40 miliard, přičemž jen zlomek z této částky připadl na bankovní sektor. Více než 30 miliard tak vybralo Ministerstvo financí u akcionářů ČEZu.

„Kdyby ‚windfall daň‘ neměla z pohledu inkasa pro státní rozpočet ne jednu, ale hned dvě legální alternativy a kdyby nebyla od začátku cíleně nastavena tak, aby 80+% celého výběru stát inkasoval od ze 70% státem vlastněného ČEZu, nebylo co řešit. Jenže opak je pravdou!“ píše Šnobr na síti x.

 

 

Tento útlak na akcionáře ČEZu ze strany Fialovy vlády má pokračovat zestátněním ČEZu, kvůli čemuž se připravuje kontroverzní lex ČEZ. Ministr vnitra Vít Rakušan navíc na jenom ze svých výjezdů za voliči ztropil skandál, když prohlásil, že vláda chce stihnout zestátnění ČEZu do konce volebního období. Jeho slova otřásla dokonce i Pražskou burzou cenných papírů, kde se akcie ČEZu obchodují, a Rakušan později svá slova bral zpět.

„Během debaty s občany v Sokolově jsem řekl, že naše vláda chystá stoprocentní ovládnutí energetické společnosti ČEZ. Vláda uvažovala o odkoupení výrobních částí společnosti v době extrémně vysokých cen energií. V tuto dobu žádné takové kroky neprobíhají,“ snažil se vysvětlit Rakušan. Takzvaný lex ČEZ navíc neschválil ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny, a tak bude tato novela nejspíše zatím poslána k ledu.

Tyto čachry vlády Petra Fialy a jeho ministrů ale nejsou investorům po chuti. Šnobr tvrdí, že i když se většinou neshodl ani s lidmi z kabinetu Andreje Babiše, ti s ním alespoň mluvili. „Jednu věc je potřeba říci na rovinu. Nikdy jsme se neshodli a postup vlády v energetice jsem kritizoval stejně jako nyní (dnes se ukazuje, že jsem měl v mnohém podstatném pravdu), ale za vlády Andreje Babiše jsem měl možnost svou kritiku a postoje a ne jedinkrát zcela otevřeně sdělit jak Babišovi, Aleně Schillerové, tak i Karlu Havlíčkovi. Vždy to pro mne byla totální prohra, ale dnes oceňuji alespoň tu možnost…“ píše Šnobr.

Aktuální pětikoalice a ministři financí nebo průmyslu a obchodu, to je prý teprve nástup lhaní, podvodů a arogance. „To, čeho jsme se dočkali jako investoři, akcionáři ČEZu, nyní v právním státě od koalice SPOLU, ODS, STAN, Zbyňka Stanjury, Petra Fialy, Jozefa Síkely, Víta Rakušana, KDU-ČSL, Mariana Jurečky, Pirátů, Ivana Bartoše, TOP 09, Markéty Pekarové Adamové a Miloše Vystrčila, je jen lhaní, podvody, poškozování soukromého majetku a štítivé ignorování doprovázené arogantním přehlížením. Prostě ubohost!“ má jasno Šnobr.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tato hrůzovláda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 11.03.2024 16:58:35
se s babišovou vládou nedá vůbec srovnávat. Za babiše bylo rozhodně líp

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…