Experti koaličních stran budou jednat kvůli tendru na nový mýtný systém

18.08.2015 6:21

Dopravní experti koaličních stan se dnes sejdou kvůli jednání o přípravách výběrového řízení na nového provozovatele mýtného systému. Nového správce potřebuje mít vláda vybraného ještě před koncem příštího roku, kdy vyprší stávající desetiletá smlouva se společností Kapsch.

Experti koaličních stran budou jednat kvůli tendru na nový mýtný systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice D1 na Chodově

Přípravy výběrového řízení na nového provozovatele se na několik měsíců zasekly kvůli otázce zpoplatnění silnic nižších tříd, které požadují zejména sociální demokraté, nebo na plánu ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), který kvůli nedostatku času na přípravu soutěže požaduje rozdělení obřího mýtného tendru do několika kroků.

S rozdělením zakázky na dva tendry se už smířily i koaliční ČSSD a KDU- ČSL, přestože zejména sociální demokraté donedávna trvali na technologické neutralitě soutěže. To by znamenalo, že vláda nebude uchazeči o výběr mýtného nařizovat, jakou technologií má být mýtné v Česku od ledna 2017 vybíráno.

Nejnověji tak má být po roce 2016 vybíráno mýtné i nadále prostřednictvím mýtných bran. Koalice se nicméně musí dohodnout na tom, jak dlouho má toto přechodné období trvat, než bude možné vyhlásit požadované technologicky neutrální řízení.

Ministerstvo dopravy dříve uvedlo, že kratší období než pětileté s dvouletou opcí nebude pro firmy dostatečně lákavé. Soutěž by pak pravděpodobně směřovala k dosavadnímu dodavateli, který jako jediný nebude mít žádné náklady se spuštěním nového systému. ČSSD naproti tomu požadovala zkrácení přechodného období na co nejkratší dobu nutnou k vypsání výběrového řízení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…