Exprimátor Koukal: ODS je rozplizlá, potřebuje návrat Klause

29.08.2012 10:32

Bývalý pražský primátor Jan Koukal, jeden ze zakladatelů ODS, se přihlásil k myšlence, že by se „stará garda“ z devadesátých let mohla do vedení strany vrátit a otočit jí zpět do směru, ze kterého začala uhýbat. Nevyloučil ani návrat Václava Klause, o kterém se v ODS v posledních dnech začalo mluvit. Je prý třeba zlomit současnou rozplizlost ODS a vrátit stranu pravicovým voličům.

Exprimátor Koukal: ODS je rozplizlá, potřebuje návrat Klause
Foto: ilustrační foto
Popisek: Bývalý český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal

„Z hlediska věkového ještě nejsme úplné mrtvoly,“ říká v rozhovoru pro server Česká pozice. „Zakládali jsme stranu, která je dnes něčím jiným, než původně měla být. Se současným stavem tudíž nejsme spokojení,“ vysvětluje, proč vážně uvažuje, že stranu v takovém stavu nemůže nechat.

Velmi ho prý znepokojují poslední události ve straně, zejména debata kolem zvýšení DPH. Vrcholem podle něj bylo, když v minulosti kultivovaný premiér Petr Nečas začal v souvislosti s kritiky zvýšení daně mluvit o debilitě. „Když se utíká k takovým slovům, je to úkaz určité únavy, vyprázdněnosti a neschopnosti v klidu reagovat,“ myslí si bývalý pražský primátor.

Vedení občanských demokratů je podle něj nejednotné a nebojuje za svého předsedu. „Naše vedení ODS po „Sarajevu“ bojovalo společně za předsedu Klause, což nám později přineslo ve volbách body,“ vzpomíná.

Klause potřebujeme obzvlášť dnes

Nevylučuje ani návrat Václava Klause, který prý rozhodně nepatří do starého železa. „Potřebovali bychom Klause zejména dnes, kdy je potřeba slyšet jeho názor na ekonomický vývoj v Evropě,“ myslí si Koukal. Proto prý myšlenka návratu Václava Klause do ODS již delší dobu ve straně poletuje. „Mohu říci, že debatu o případném návratu Václava Klause do ODS vnímám ve straně už minimálně rok,“ přiznává.

Současného předsedu strany Petra Nečase by prý nebylo vhodné dopředu zatracovat, ale je pravdou, že ve funkci dělá chyby. „Topolánka několik nešťastných výroků stálo předsednické křeslo v ODS. Nečas se už se svým komentářem na adresu kritiků zvyšování daní jednoho takového výroku dopustil,“ říká Jan Koukal.

„Nyní je ODS ideologicky rozplizlá, chybí mi tam jasná ideová koncepce. Nepochybně by Václav Klaus z ODS udělal opět pravicovou stranu,“ myslí si Koukal. Sám by byl ochoten této snaze obětovat i post velvyslance v Německu, na nějž se ho prý prezident Klaus v nejbližší budoucnosti chystá jmenovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…