Facebook mě štve, nestěhuje se sem žádná armáda, říká žena pomáhající uprchlíkům

25.10.2015 19:48

Lucie Poláková vyrazila na Balkán, aby se přesvědčila, jak je to doopravdy s uprchlíky. Přesouvá se sem armáda, jak se můžeme často dočíst na sociální síti Facebook nebo to slyšíme od prezidenta Zemana? Podle dobrovolnice to rozhodně není pravda. Viděla slabost pochodujících lidí, které sužovaly hlad a zima. V náručích měli plačící děti.

Facebook mě štve, nestěhuje se sem žádná armáda, říká žena pomáhající uprchlíkům
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

„Hecla jsem se, protože mě štvalo, co vidím kolem sebe a na Facebooku. Potřebovala jsem si udělat vlastní zkušenost a nějaký konkrétní čin,“ vysvětluje Lucie Poláková v několika větách pro server iDnes.cz. Následně prožila několik desítek hodin vysilující práce, vysilující, ale smysluplné, při níž se snažila pomoci lidem, lidem, jako jsme my. Syřané, Pákistánci, ale také občan Bangladéše, Pákistánci, Afghánci nebo lidé z afrického Konga. Všechno slušní lidé, kteří velmi děkovali za každou pomoc.

„Zarazilo mě množství malých dětí a podmínky, které musejí snášet. Pro mě jako pro matku je to zdrcující. A rozhodně se necítím ohrožená tím, že by se sem stěhovala nějaká armáda. Všichni byli slušní, vděční a za vše poděkovali,“ svěřuje se.

Největší strach prý uprchlíci měli z maďarské policie a často se s hrůzou ptali, jestli nejsou v Maďarsku. Nebyli, procházeli srbsko-chorvatskou hraniční oblastí. Báli se také ušlapání. Za osmdesát hodin prošlo touto oblastí na 12 tisíc lidí a agresivně se choval jeden jediný člověk. Lidem na místě je podle informací serveru také jasné, že prakticky nelze rozlišit ekonomického migranta od uprchlíka pronásledovaného válkou. Všem je zima, všichni mají hlad. V náručích i na ramenou nesou plačící děti a často netuší, zda dojdou na místo, zkrátka to zkoušejí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…