Faltýnek varoval před přenecháním zemědělství lidovcům: Lux byl skvělý ministr, ale po něm už nikdo

17.12.2013 19:05

Jaroslav Faltýnek působí ve společnosti Agrofert, v Agrární komoře ČR a je také poslancem za hnutí. Jako předseda poslaneckého klubu před televizními kamerami vysvětloval, proč by lidovci neměli obsadit post ministra zemědělství. Mimo jiné padla i jména Josefa Luxe a Miroslava Kalouska. Stranou nezůstal ani Agrofert. Na riziko propojení ANO a Agrofertu prý dnes upozorňuje kde kdo, když mu dojdou relevantní argumenty.

Faltýnek varoval před přenecháním zemědělství lidovcům: Lux byl skvělý ministr, ale po něm už nikdo
Foto: hns
Popisek: Jaroslav Faltýnek, člen představenstva Agrofertu

Hostem úterního Interview Daniely Drtinové České televize byl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. V úvodu pořadu vysvětloval, proč se ANO staví proti tomu, aby KDU-ČSL obsadila post ministra zemědělství. Posledním dobrým ministrem za lidovce byl prý Josef Lux. Po něm už nikdo.

ČSSD odborníky má

„Já jsem dneska dostal dopis od prezidenta Agrární komory a jsem velmi překvapen, jak velkou vlnu mezi zemědělci vyvolala informace, že KDU-ČSL směřuje na zemědělství. Myslím si, že by bylo dobře, aby resort vedl někdo, kdo má zkušenosti s vedením tohoto resortu,“ podotkl Faltýnek, který mimo jiné působí i v představenstvu Agrární komory ČR, na tomto postu však skončí.

Faltýnek také připomněl, že posledním lidoveckým ministrem zemědělství byl Josef Lux, který byl podle jeho názoru ministrem skvělým, ale žádný další lidovec tento post nezastával a teď podle Faltýnka není čas na to, aby do resortu zasedl někdo, kdo se bude svou funkci půl roku učit. Sociální demokracie takové odborníky má, alespoň podle Faltýnka.  Obratem dodal, že za lidovce v minulých vládách seděl také ministr Miroslav Kalousek, který dopustil devastaci zemědělství za pravicových vlád.

Následně však odmítl námitku Daniely Drtinové, že v intencích tohoto uvažování by hnutí ANO nemělo mít vlastně žádného ministra, protože se teprve nedávno zrodilo a nemá žádné členy s patřičnými zkušenostmi. Předseda poslaneckého klubu zdůraznil, že mu nejde o kádrování politiků KDU-ČSL. Přesto trvá na tom, že by resort měl řídit někdo s většími zkušenostmi, nejlépe z ČSSD. Musí to být někdo, kdo dokáže vyjednat dobré podmínky pro české zemědělce na evropské úrovni.

Všichni se spojují proti ANO, Agrofertu i Babišovi

Ve vysílání došlo také na otázku církevních restitucí. Faltýnek v této souvislosti připomněl, že ČSSD má obavu, zda by KDU-ČSL v resortu zemědělství nebyla příliš vstřícná k církvím. Z mediálního prostoru má ale Faltýnek pocit, že se novináři spojují proti ANO, Agrofertu či Andreji Babišovi. Miroslav Kalousek (TOP 09) o rizicích tohoto spojení mluvil při schvalování rozpočtu opakovaně.

„Když dochází relevantní argumenty, tak přichází tyto,“ posteskl si Faltýnek. Agrofert je přitom podle jeho názoru velká firma, která na evropské úrovni hájila zájmy všech zemědělců, nejen Agrofertu, a drobní zemědělci to podle Faltýnka dodnes oceňují. Komentátoři, kteří pozici Agrofertu kritizují, prý podle Faltýnka často neví, o čem mluví.

Narážel konkrétně na glosu komentátora Českého rozhlasu Nováčka, jenž poukázal na to, že Babiš investoval do zpracovávání dřeva a nemuselo by se mu proto líbit, kdyby lidovci obsadili post ministra zemědělství. Faltýnek oponoval, že Andrej Babiš investoval do řady oblastí, např. do zpracování vepřového masa, které my dnes dovážíme a stát se na tyto investice „vykašlal“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…