Famózní výkon, bezprecedentní úspěch. Hudeček hodnotil boj s povodní

03.06.2013 19:22

Pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) nesouhlasí s výtkami, které mají městské části na práci krizového štábu. Hudeček prohlásil, že profesionálové i dobrovolníci odvedli „famózní výkon“ při akcích kvůli povodním. Zábrany proti velké vodě prý vyrostly v rekordně krátkém čase.

Famózní výkon, bezprecedentní úspěch. Hudeček hodnotil boj s povodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Podle serveru Týden.cz přicházejí stížnosti zejména z radotínské radnice, ze Zbraslavi, Hostivaře, ale i z Prahy 2 nebo Prahy 5. Starostové prý nedostali od vedení Prahy dostatek informací ani pomoci. Město údajně přehlíželo některé potíže.

Zábrany vyrostly rychle. To je bezprecedentní úspěch

"Není možné z logiky věci při takovéto megaakci a při takovémto nárůstu povodňové hladiny chtít, aby na prvním setkání vše fungovalo na sto procent," oponoval Hudeček. Dodal, že dílčí věci musí vyřešit radnice. Hlavní město musí organizovat především stavbu protipovodňových zábran a zajištění dopravy.

Radotín a Praha 5 ale tvrdí, že k nim zábrany nedorazily včas. Hostivař a Praha 2 zase vytýkají, že magistrát neřešil zvýšený průtok potoka Botič a přeplněnost Hostivařské nádrže. Na Zbraslavi zase bariéry protékají.

Hudeček ovšem vyzdvihl, že kolem Vltavy vyrostly zábrany během dvanácti až patnácti hodin. To označil za „bezprecedentní úspěch“.

Hráze by měly vydržet průtok až 3800 kubíků

Generální ředitel hasičů Drahoslav Ryba vysvětlil, že stavba hrází je zpracována v plánech, které závisí na předpokládaném průtoku vody Prahou. Hráze proti velké vodě by se měly stavět při průtoku 900 metrů krychlových za sekundu.

"Nástup vody byl takový, že vlastně večer předtím nikdo nepředpokládal, že by Prahou teklo 900 kubíků za vteřinu, to bylo vlastně až včera (v neděli) ráno," uvedl v pondělí Ryba po zasedání ústředního krizového výboru. Od té chvíle prý výstavba začala velmi intenzivně.

Prahou nyní protéká zhruba 2800 kubíků vody za vteřinu, protipovodňové hráze by měly odolat průtoku 3800 kubíků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…