Farář: Ubodaný chlapec ze Žďáru je hrdina. Podporujeme násilníky na úkor obětí. Zloděje na úkor okradených. Propouštíme šílence

15.10.2014 12:34

Starokatolický kněz Ivan Peschka na serveru Neviditelný pes zdůrazňuje hrdinský čin ubodaného Petra ze Žďáru nad Sázavou. Všímá si jeho motta z Facebooku: „Máš nepřátele? Fajn. To znamená, že jsi něco už dokázal.“ V neposlední řadě doufá, že si například jeho spolužáci uvědomí, že ve společnosti je něco špatně, pokud má násilník větší práva a sympatie než útočník.

Farář: Ubodaný chlapec ze Žďáru je hrdina. Podporujeme násilníky na úkor obětí. Zloděje na úkor okradených. Propouštíme šílence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kříž s Kristem na hřbitově

„Máš nepřátele? Fajn. To znamená, že jsi něco už dokázal.“ Kněz Peschka zdůrazňuje, že jde o větu z facebookového profilu šestnáctiletého kuchařského učně z vesnice u Žďáru nad Sázavou.

„Kluka, který se chtěl stát dobrovolným hasičem, který dělal parkur, kterého přátelé popisují jako dobrého kamaráda a zábavného společníka. Ale hlavně je to věta velikého hrdiny – věta člověka, který nasadil svůj život za život spolužačky,“ píše kněz. „Proti starší a zkušené psychopatické útočnici byl asi bez šance – ale spolužačce život zachránil,“ dodává s tím, že žena už jednou pobodala ve škole člověka a vzala si rukojmí.

Ivan Peschka soudí, že to, co udělal, je v našem prostředí neběžné a nestandardní. „Neschovával se za nic a za nikoho, rozhodoval se sám, riskoval a… Spousta lidí možná řekne: A doplatil na to.“

Celý článek ZDE

Kněz vyjádřil přesvědčení, že opak je pravdou. „Petr zvítězil! Ubránil bezbrannou holku před psychopatickým vrahem – a to je veliké vítězství. Tomuto vítězství podřídil všechno – i svůj život. A tomuto vítězství i zaplatil vším, ano, i svým životem,“ zdůrazňuje tragiku příběhu kněz.

Je špatně, když má násilník větší práva než útočník

Peschka na Neviditelném psovi píše o zástupu těch, kteří nyní začnou zlehčovat Petrův čin a o vražedkyni psát jako o ubohé nemocné, určitě i týrané a diskriminované vražednici, jen aby jeho čin devalvovali.

Starokatolický kněz také doufá, že jeho spolužáci zasažení tragédií situaci správně vyhodnotí. „A oni si, doufám, uvědomí, že ve společnosti je něco špatně, pokud má násilník větší práva a sympatie než útočník. Pokud propustíme šílence, který chtěl vraždit, aby to mohl zkusit zopakovat, pokud podporujeme ty, kteří uřezávají hlavy a marginalizujeme jejich oběti, pokud podporujeme zloděje na úkor okradených. Uvědomí si, že tohle jde prosadit ve společenství duševních a duchovních mrzáků, ale ne tam, kde jsou cílevědomí a sebevědomí hrdinové. Ti, kteří se nebojí toho, že mají nepřátele – protože je jim to signálem, že něco dokázali. Jako Petr. Modlím se za něj," uzavřel starokatolický kněz své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…