Favorit na šéfa britské opozice má problém. Vytáhli jeho hodně nezvyklá slova o vojácích USA

23.08.2015 20:32

Britští labouristé budou za tři týdny volit svého nového předsedu, který vystřídá Eda Milibanda. Ten odstoupil okamžitě po drtivé porážce ve květnových volbách. Jeden z horkých favoritů na uvolněnou funkci je Jeremy Corbyn. Jeho kandidaturu však může ohrozit loňské prohlášení, ve kterém srovnával americké vojáky s bojovníky Islámského státu.

Favorit na šéfa britské opozice má problém. Vytáhli jeho hodně nezvyklá slova o vojácích USA
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Corbyn je považován i na poměry levicových labouristů za krjaně levicového politika a jeho postoje se již staly terčem kritiky také bývalého úspěšného vůdce strany Tony Blaira. Ten před několika týdny varoval své spolustraníky, že by volba Corbyna novým šéfem strany mohla labouristům v dalších volbách značně uškodit. I přesto si drží v rámci stranického zápolení Corbyn solidní náskok před ostatními uchazeči. Nyní na něj však „prasklo“ něco, co by mohlo jeho spanilou jízdu poněkud přibrzdit. Na světlo boží se dostalo jeho vyjádření z rozhovoru poskytnutého prokremelskému médiu Russia Today, ve kterém srovnává Spojené státy a Islámský stát.

„Ano, džihádisté z Islámského státu jsou brutální. Některé jejich skutky jsou opravdu děsivé. To samé však platí i tom, co udělali Američané ve Fallúdže.“, poznamenal loni v červnu Corbym. Narážel tak na události, jenž se staly v průběhu války v Iráku. Američtí vojáci se podle některých levicových politiků a novinářů dopustili při dobývání iráckého města Fallúdža masakru na civilním obyvatelstvu. Dokonce se hovořilo také o tom, že použili nedovolené chemické zbraně. Americké vedení však něco takového od začátku popíralo a jakékoli pochybení v průběhu šestidenní bojové akci, při které zemřelo údajně až 1200 povstalců, doposud odmítá.

celý text v angličtině najdete ZDE

Po opětovném shlédnutí záznamu rozhovoru se na Corbynovi hlavu snesla další sprcha kritiky. Corbynův mluvčí měl plné ruce práce, aby dokázal odrážet údery směřující na něj z řad konzervativců, ale i samotných labouristů. „Jeremy Corbyn považuje ideologii ISIS za násilnou a odpornou sílu, která musí být zastavena. Pokud Corbyn hovoří o hledání politického kompromisu, tak nemá na mysli s ISIS, ale proti němu. Považuje za důležité zastavit finanční i materiální pomoc, jenž je mu poskytována ze zahraničí a v rámci mezinárodního společenství najít společně řešení.“, uvedl mluvčí.

Velmi negativně na Corbynovo srovnání amerických vojáků a džihádistů ISIS reagoval také bývalý poradce Tony Blaira John McTernan. „Jeho poznámky jsou nechutné a amorální. Vůbec celá jeho zahraniční politika je antiamerická a on si musí proti Spojeným státům přisadit kdykoli jen může“. Jak uvádí britský deník Express, aktuálnímu sporu předcházela kontroverze spojená s Corbynovými přátelskými vztahy k libanonskému muslimskému radikálu Dyabu Abou Jahjahovi. Ten před lety prohlásil, že smrt každého britského vojáka v Iráku považuje za vítězství. Také kvůli svým dalším výrokům má dokonce zakázán vstup do Velké Británie.

Corbynovo odmítání irácké války však není žádnou novinkou. Naposledy kandidát na šéfa labouristů prohlásil, že pokud uspěje, tak se jménem strany za účast britských vojáků v této válce omluví. Dlouhodobě pak obviňuje exšéfa strany Tonyho Blaria, že poslal britské vojáky do irácké války na základě falešných důkazů. „Je nejvyšší čas, aby se labouristé omluvili britskému lidu za to, že se naše země účastnila války v Iráku a způsobila jeho lidu takové utrpení. Kvůli tomu jsem ostatně ztratili miliony našich příznivců, kteří proti válce veřejně protestovali. My jsme se k nim otočili zády a mnozí z nich nám v rozčarování a naprosté deziluzi odepřeli svůj hlas.“, komentoval Corbyn důvody ke svému rozhodnutí. Jestli mají jeho teze reálné základy, se v každém případě ukáže 12. září, kdy budou labouristé volit svého nového předsedu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…