Fiala: ODS se pokusí svrhnout Babišovu vládu

13.10.2020 12:55

Předsednictvo ODS se domnívá, že vláda, a osobně premiér Andrej Babiš (ANO), jsou zodpovědní za fatální nepřipravenost České republiky na druhou vlnu pandemie. Podle občanských demokratů mohou za podcenění situace, chaos, ale i následné ekonomické škody. "Přestože kapacity a schopnosti České republiky čelit epidemii byly dostatečné, vláda je během posledních měsíců promrhala," uvedlo předsednictvo.

Fiala: ODS se pokusí svrhnout Babišovu vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Opatření jsou podle ODS zjevně dělána bez relevantních dat, která opakovaně žádáme. "Vláda ani včera nepředložila žádná data, která by zdůvodňovala, proč ke konkrétním krokům přistoupila. Premiér a vláda opakovaně lhali veřejnosti. Minulý týden jsme se ještě snažili věřit, že vláda rozhoduje podle predikcí, analýz a dat. Včerejšek nás definitivně přesvědčil, že tomu tak není," píše se v tiskové zprávě občanských demokratů.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

"Znovu prosíme všechny občany, aby se chovali odpovědně. Poslední vládní opatření jsme vzhledem k vážnosti situace nuceni respektovat, ale nemůžeme se za ně postavit. Zejména úplné uzavření základních škol považujeme za neodůvodněné. Velkým selháním je i to, že vláda nepředložila současně návrh okamžitých kompenzací pro lidi a firmy, které opatření vlády postihla. Restrikce bez kompenzací uvrhnou statisíce lidí do existenčních problémů. Kompenzace měly být už dávno připraveny. Když to vláda nedokáže, jsme připraveni jí v tom pomoci nebo to udělat za ni," dodává ODS.

"Premiér ztratil schopnost řídit vládu i naši zemi. Vláda by měla po skončení nouzového stavu požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Pokud to neudělá, je ODS připravena zahájit jednání o vyslovení nedůvěry vládě. Je nepřijatelné, aby zemi dále vedl premiér, který je osobně zodpovědný za současný zoufalý stav a zjevně neví, jak z něj naši zemi vyvést," uzavírá předsednictvo.

Vláda na včerejší tiskové konferenci oznámila přesnou podobu nových opatření proti šíření koronaviru nového typu, která budou platit od středy 14. října. Rozhodla o uzavření škol, kromě mateřských, zakázala pití alkoholu na veřejných místech, omezila shromažďování nad šest osob. Od středy budou muset zavřít restaurace, bary a kluby až do 3. listopadu, kdy má skončit nouzový stav. Dále bude povinné nosit roušky na zastávkách hromadné dopravy. Opatření se podle premiéra zmírní jen v případě, že reprodukční číslo klesne na 0,8.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…